Badyán je typické zimní koření. Má silné prohřívací schopnosti. Podporuje imunitu a vyhání z těla viry a bakterie. Ulevuje u při nachlazení, bolesti v krku a kašli. Mírní křeče a revmatické bolesti. Harmonizuje trávení i nervy
TIP: Dejte si badyán do čaje před spaním. Báječně uklidní stresem podrážděné nervy.
Badyán (Badyáník pravý)
Exotické koření typického tvaru hvězdičky, které pochází z oblasti Číny, Vietnamu a Indie, do Evropy přivezl údajně anglický pirát Thomas Cavendish. Ať už je to pravda nebo ne, badyán u nás rychle zdomácněl. V naší kuchyni se nejčastěji využívá při pečení nebo v zimních prohřívacích nápojích. Méně už ale víme o jeho úžasných léčebných schopnostech.
Badyán celý – účinky
Badyán je velice bohatý na různé účinné látky, minerály a dokonce i vitamíny. Obsahuje železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík a vitamíny A a C. Dále je to kyselina listová a kyselina pantothenová. Má silné antibakteriální a antivirotické účinky. Proti zánětům a virózám pomáhají bojovat látky jako je anetol, linalool, kyselina shikimová a oseltamivir.
TIP: Dejte si badyán do čaje před spaním. Báječně uklidní stresem podrážděné nervy.
Badyán použití
V léčitelství využíváme imunitu posilující schopnosti badyánu, ale také jeho sílu, se kterou bojuje s viry a bacily. Spolu se schopností prohřát organismus je to silná kombinace, která pomáhá při podzimních a zimních nachlazeních, chřipkách i angínách. Navíc umí badyán uklidnit i nepříjemný kašel.
Badyán pomáhá při revmatických onemocněních i při svalových křečích. Uklidňuje trávení, mírní nadýmání i koliky. Ženy ocení jeho schopnost čistit a obnovovat jemnou pleť.
TIP: Využijte badyán – celý ve vánočních dekoracích. Jeho tvar hvězdy i báječná vůně k tomuto využití vyloženě vybízí.
Badyán recepty
Nejčastější využití badyánu je v jemném vánočním pečivu, tradičních perníčcích a exotické kuchyni. Vyzkoušejte ho ale v některém z tradičních léčebných receptů. Síla badyánu vás překvapí.
Badyán - čaj
Na jeden hrníček čaje stačí jedna hvězdička badyánu. Tu umelte, zalijte horkou vodou a nechte asi 10 minut louhovat. Do čaje doporučujeme přidat včelí med. Čaj z badyánu pomáhá při virózách a nachlazeních. Ulevuje od kašle a bolesti v krku. Zároveň uklidňuje trávení a ulevuje od křečí.
Tinkura z badyánu
Badyánová tinkutra se vyrábí z drceného badyánu a silného alkoholu. Poměr je dvě lžíce koření na cca 2 dcl alkoholu. Užíváme asi 15 kapek tinktury třikrát denně při virových nemocech a nachlazení. Zevně můžeme tinkturu mazat na klouby postižené revmatismem.
TIP: Prohřívací schopnost čaje z badyánu můžete posílit špetkou mleté skořice.
Badyán koření
Exotické koření – badyán (někdy nesprávně badián koření) milujeme pro jeho vůni a výraznou chuť. Je součástí perníkového koření, koření na svařené víno, ale také mnohých čínských či indických kořenících směsí.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.