Hřebíček je voňavé koření do štrůdlu, perníku a indických jídel, ale také skvělý pomocník proti paradentóze a bolesti zubů. Umí prohřát, uklidnit pocuchané nervy i bolavý žaludek. Ulevuje při revma a zánětu dýchacích cest.
Hřebíčkovec vonný
Většina asi zná hřebíček jako usušené koření s typickou výraznou vůní. Květina hřebíček má ale správný název hřebíčkovec vonný a roste především v teplých přímořských krajích. Jeho domovinou je Indonésie, Zanzibar nebo Madagaskar. Kořením pak je typický hřebíček, květ, který se sbírá ještě před rozvinutím. Usuší se a putuje do světa jako koření, léčivý pomocník i součást kosmetiky.
Hřebíček – účinky
Květ hřebíčku obsahuje sloučeninu eugenol, který má lokálně anestetické a antiseptické účinky. Je bohatý také na vitamíny C a K, minerály a vlákninu. Obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy a fenolkarbonové kyseliny.
Hřebíček – nežádoucí účinky
Hřebíček je všeobecně pozitivně přijímán a při používání v rozumném množství nemá žádné výrazné vedlejší účinky. Pouze hřebíčková silice v koncentrované formě může místně na sliznicích způsobit podráždění. Dlouhodobé nadměrné užívání může podráždit ledviny.
Hřebíček – využití
Hřebíček se nejčastěji využívá při bolesti zubů a zánětech v ústní dutině. Velice dobře zde fungují jeho anestetické a antiseptické účinky. Funguje proti bakteriím, jako prevenci proti vzniku paradentózy a zubního kazu. Mírní revmatické bolesti, hojí rány, léčí zánět dýchacích cest a průdušek. Povzbuzuje srdeční činnost a uklidňuje rozbouřený žaludek. Harmonizuje činnost jater a dýchacích cest. Má přirozené antidepresivní účinky.
Hřebíček – recepty
V kuchyni najde hřebíček uplatnění ve sladkých i slaných jídlech. Nedovedeme si bez něj představit některé sladké moučníky, exotickou africkou a indickou kuchyni ale ani horké zimní nápoje. Je součástí typického perníkového koření.
V léčitelství se využívá hřebíčkový olej, žvýkání hřebíčku i hřebíčkové obklady. Výtažky z hřebíčku jsou součástí ústních vod i zubních past.
Hřebíčkový čaj – účinky a využití
Několik hřebíčků zalijte horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Můžete přidat skořici, šípky nebo jablečné slupky. Čaj z hřebíčku uklidňuje trávení i nervy. Příjemně prohřeje a navodí lepší náladu. Uleví při nachlazení i onemocnění dýchacích cest.
Hřebíček na zuby – recept první pomoci
Jako úplně nejrychlejší pomoc doporučujeme rozžvýkat dva hřebíčky. Uvolní se z nich látky, které působí jako lokální anestetikum. Je to skvělá první pomoc, když vás rozbolí zuby a doma nemáte žádné utišující léky. Nebo po nich nechcete hned sahat.
Hřebíček na zuby – obklady
Připravte se jednoduchý nálev z hřebíčku. Namočte do něj vatové tamponky a ty přiložte kolem bolavého zubu. Tyto obklady pomáhají i v boji s paradentózou.
Hřebíček na zuby – recept na olej
Do zahřátého oleje vložíme hřebíček. Necháme probublávat asi 2 minuty a odstavíme. Na chladném místě louhujeme do druhého dne. Přecedíme a uchováváme v lednici. Hřebíčkový olej je výborný pro léčbu potíží v dutině ústní, proti bolesti zubů, ale také proti plísním a kvasinkám.
Hřebíčková tinktura
10 g hřebíčku zalijeme litrem čistého silného alkoholu a necháme minimálně 14 dní louhovat. Můžeme přidat i kousek celé skořice. Tinktura pomáhá při paradentóze a osvěžuje dech. Je rychlou pomocí při bolavých dásních a zubech.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.