Majoránka využití
V kuchyni milují majoránku všichni, kteří rádi vaří českou kuchyni. Přidává se do bramboráků, polévek, ale také k pečené kachně, huse nebo jehněčímu. Je to typické zabijačkové koření.
Naše babičky ale věděly, že majoránka je také výborná léčivka. Působí protizánětlivě a antisepticky. Pomáhá tedy hojit i zanícené rány. Má mírné sedativní účinky, harmonizuje činnost střev, mírní nadýmání, průjem i křeče v břiše. Velice účinný je čaj z majoránky proti kašli. Pomáhá při nachlazení, blahodárně působí na krevní oběh i vysoký krevní tlak. Působí na snižování škodlivého cholesterolu. Ženám pomáhá při menstruačních křečích.
Majoránka zahradní
Velice blízká příbuzná dobromysli a oregana, kterou často v prvním okamžiku rozeznáte pouze podle typické vůně. Dorůstá do výšky asi 30 centimetrů, a ač může být dvouletka, často se povede pěstovat ji pouze jeden rok. Potřebuje teplo, slunce a lehkou půdu. Pochází prostě ze Středomoří a chce své podmínky.
Majoránka účinky
Voňavá majoránka je velice bohatá na aromatické silice. Tím ale rozhodně nekončí. Obsahuje také hořčiny, třísloviny a flavonoidy. V čerstvé podobě dodá tělu i vitamín C.
Čaj z majoránky
Jednoduchý čaj z majoránky pomáhá při uklidnit žaludek, střeva, ale také pocuchané nervy. Stačí vzít 2 lžíce sušené majoránky, zalít je hrnkem vroucí vody a nechat 10 minut louhovat.
Majoránkový čaj na kašel
Základem pro čaj z majoránky na kašel je majoránka, která se zalije studenou vodou a svaří po dobu 7 minut. Pak se nechá aspoň 10 minut odstát. Do odvaru přidáme lžíci medu a pár kapek citronu. Tento čaj milují i malé děti, kterým pomáhá s úporným kašlem.
Majoránková mast rychlá s červeným vínem
Majoránkovou mast proti rýmě a nachlazení můžete kdykoliv připravit doma. Základem je majoránka, tuk a případně červené víno. Stačí svařit lžíci červeného vína s jednou lžičkou majoránky. Po minutce přidat lžíci másla a nechat odstát. Majoránku můžete před uložením do lednice přecedit. Mast se vtírá na kraj nosu.
Majoránkový olej
Tři lžíce majoránky smícháme se 100 ml kvalitního oleje. Necháme měsíc stát v pokojové teplotě. Směs je dobré čas od času promíchat. Pak olej scedíme a nalijeme do tmavé lahvičky. Majoránkový olej je určený pro potírání bolestivých míst.
TIP: Silnější mast získáte, když necháte majoránku ve víně déle stát. Ideální je aspoň hodina. Zahřejete, přidáte tuk a směs přecedíte přes gázu. Až pak uložíte mast v lednici.