Hloh obecný
Keř, který známe z českého venkova, na jaře rozsvítí krajinu záplavou bílých kvítků a na podzim je obsypaný drobnými červenými plody, hložinkami. Je příbuzným jabloni a hrušni. A i když dnes roste prakticky všude, původ má v daleké Číně. K léčbě se využívají listy, květy, nebo na podzim sbírané zralé plody. Naše babičky mu říkaly "srdeční chléb".
Hloh - léčivé účinky
Květy a listy mají největší podíl účinných látek. Obsahují silice, třísloviny, aminopuriny, saponiny, kvercitin a antokyany. V listech je obsaženy především kyseliny – krategová a oleandrová. Plody jsou pak bohaté na vitamin C a B, cukry, karoteny, třísloviny, flavonoidy a glykosidy.
Hloh obecný – účinky až po měsících
Tato léčivka není efektivní při krátkodobém užívání. Naopak. Hloh obecný je potřeba užívat po dobu týdnů až měsíců. Až pak ucítíte jeho blahodárné účinky. Zásadní je i každodenní užívání.
Hloh – recepty jak zpracovat sušený či čerstvý hloh
K léčbě se tradičně využívá hlohový čaj, odvar z hlohu a hlohová tinktura.
Hlohový čaj
Na čtvrtlitr vroucí vody dejte lžíci sušeného květu a listů. Pozor, čaj má nahořklou chuť, na kterou si sice rychle zvyknete, ale napoprvé může být trochu nepříjemná. Pro lepší chuťový zážitek můžete čaj z hlohu obohatit o některou aromatickou bylinku (máta, meduňka) nebo přidat med.
Hloh – čaj (odvar)
Čaj z hlohu, respektive z jeho plodů, je účinným pomocníkem při ledvinových kamenech.
Hlohová tinktura
Při potížích se srdcem nebo na klimakterium je oblíbená tinktura z hlohu, která se vyrábí ze sušených plodů a čistého alkoholu. Tinktura se také využívá k zevním masážím bolavých míst při zánětech svalů a revmatických potížích.