Badyán nám údajně do Evropy přivezli piráti. A udělali dobře. Badyán povzbuzuje imunitu při nachlazeních a virózách. Ulevuje od bolestí v krku, při kašli, ale i při revmatických potížích. Uklidňuje trávení i nervovou soustavu.
Badyán mletý (Badyáník pravý)
Koření badyán má původ v oblasti Vietnamu, Indie a Číny. Do Evropy se dostalo až v 16. století s pirátskými výpravami. Díky výraznému aroma se rychle stalo součástí tradičního zimního cukroví, perníkových směsí, ale také prohřívacích nápojů. Badyán (mletý i celý) ale také obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek.
.
Mletý badyán – účinky
Badyán je obrovskou zásobárnou minerálů a stopových látek (vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík) a vitamínů (A, C, kyselina listová a pantothenová). Obsahuje látky (anetol, linalool, kyselina shikimová a oseltamivir), které působí antibakteriálně, antiviroticky a protizánětlivě.
Badyán použití
Badyán (mletý) je součástí kořenících směsí, ale hodí se také pro přípravu léčebných receptů. Skvěle pomáhá ve formě badyánového čaje nebo tinktury. Prohřívá organismus, vyhání viry a ulevuje při nachlazení. Má skvělou schopnost tišit kašel, bolest v krku i rozbořené trávení. Přidejte badyán od čaje a užijte si jeho umění rozptýlit každodenní stres. Navíc umí badyán ulevovat při křečích a revmatických potížích. Čistí pleť.
Léčebné recepty z badyánu
Nejčastěji se badyán používá ve formě čaje nebo tinktury. Pro oba tyto recepty je potřeba badyán namlít nebo rozdrtit. Tady je skvělým pomocníkem badyán mletý. Stačí ho jen zalít horkou vodou nebo alkoholem.
Čaj z badyánu
Na jeden šálek dáme asi lžičku mletého badyánu. Čaj ulevuje při dráždivém kašli, žaludečních potížích, ale také při nervozitě a nachlazení. Skvělý je s medem a špetkou mleté skořice. Přidat můžete i citrón.
Badyánová tinktura
Na dvě deci silného alkoholu (minimálně 40 vol.) dáváme dvě lžíce badyánu mletého. Necháme minimálně 3 týdny louhovat a pak scedíme. Tinktura z badyánu pomáhá při nachlazení a virózách. Trápí-li vás revma, můžete tinkturou potírat postižená místa.