Čekanka kořen
Související produkty
Detailní popis produktu
Čekanka kořen
Pamatujete si na cikorku? Čekanka kořen nemusí být jen chutnou náhražkou kávy. Napravuje trávení, čistí játra i žlučník. Normalizuje krevní cukr. Je skvělá pro jarní detoxikaci. Podporuje srdce, cévy, kosti a klouby.

Čekanka obecná
Volně rostoucí bylinka, která často lemuje vesnické cesty a barví jejich okraje do modra. Své krásné modré květy otvírá jen za slunných dnů. Kromě Evropy ji můžeme najít v Africe, Americe, Asii i Austrálii. K léčivým účelům i jako chutnou zeleninu ji využívali už staří Egypťané. Naše babičky i znaly také jako známou náhražku kávy – cikorku.
Pro léčivé účinky se využívá čekanka kořen i nať. Mladé puky čekanky jsou skvělou a zdravou zeleninou.
Čekanka obecná – léčivé účinky
Malý modrý zázrak přírody, to je čekanka. Léčivé účinky má díky velkém obsahu inulinu, tříslovin, cholinu, pryskyřice, slizu, hořčin a minerálů. Nechybí v ní vitamíny a také latex. Kořen čekanky se využívá sušený.
Čekanka není vhodná při výskytu žlučníkových kamenů nebo alergii na hvězdicovité rostliny.
Čekanka obecná – využití
Pro svou hořkou chuť a účinné látky je skvělým pomocníkem při nechutenství i trávicích potížích. Posiluje normální funkci jater a žlučníku. Normalizuje trávení. Využívá se při jarních očistných kůrách. Působí na normální funkci srdce a cév, upravuje hladinu glukózy v krvi. Je močopudná. Normalizuje stav kostí a kloubů. Má ochlazující a stahující účinek.

Čekanka – recept
Čekanka (kořen) se využívá především v nálevech. Skvělé jsou ale také obklady nebo káva našich babiček – cikorka.
• Čekanka kořen - čaj
Čaj z čekanky podporuje normální trávení, čistí a posiluje játra i funkce žlučníku. Je výborným pomocníkem při zácpě na cestách. Pomáhá čistit pleť. Po dobu dvaceti minut necháme bublat 1 lžičku kořene čekanky v hrnku horké vody. Scedíme a pijeme teplé před jídlem. Do čaje můžeme přidat i nať čekanky pro vyšší účinek.
• Obklady z čekanky
Z odvaru můžeme připravit obklady, které pomáhají ulevit od bolestivých kloubů.
• Čekanková káva – cikorka
Z kořene čekanky lze připravit chutnou náhražku kávy. Kořeny je pouze potřeba sušit, dokud nemají hnědou barvu. Využít k tomu musíme umělé teplo. Ideálně kuchyňskou troubu. Následně je umeleme a využíváme podobně jako klasickou kávu.