Jalovec obecný
Keř s velice pichlavými jehličkami najdeme na českých zahrádkách, ale také ve volné přírodě. Hojně totiž roste ve vyšších nadmořských výškách našich hor a pohoří našich sousedů. Pro léčivé účely a jako koření sbíráme na podzim plody jalovce, tzv. jalovčinky. Když jsou zralé, mají černomodrou barvu.
Pozor: Pustíte-li se do vlastního sběru, připravte se na to, že jalovčinky jsou chráněny hustým jehličím jalovce. A vaše ruce budou trpět. Při sušení buďte opatrní a sušte při mírné teplotě – max. 30 °C.
Jalovec – účinky
Voňavé plody jalovce obsahují pryskyřice, třísloviny, cukry, organické kyseliny i vitamín C. Jejich léčivou sílu jim ale dávají monoterpeny - pinen, kamfen, terpineol, limonen, humulon, jalovcový kafr, borneol, geraniol, kadinen, sabinen.
Jalovec – nežádoucí účinky
Jalovec je velice silný a při nadměrném užívání nebo u citlivých osob může vyvolat podráždění. Určitě by se mu měli vyhnout lidé s nemocnými ledvinami, nastávající a kojící maminky. Může zvýšit účinky léků, které snižují krevní cukr!
TIP: Jalovec – léčivé účinky a bezpečná délka kůry
Bezpečná jalovcová kůra by neměla přesáhnout 5 týdnů. Pak je nutné udělat pauzu.
Jalovec – recepty
Asi všichni známe jalovec koření. Je to nezbytná součást různých pokrmů ze zvěřiny, ale také některých omáček, gulášů i láků na uzení masa.
Jalovec – čaj
Jednoduchý nálev z jalovce umí utlumit nepříjemný dusivý kašel. Potřebujeme jednu lžičku mletého jalovce, kterou zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat asi čtvrt hodiny. Po scezení můžeme přidat med.Potřebujeme-li opravdu rychlou pomoc, vezmeme asi půl lžičky jalovce, zalijeme hrníčkem vroucí vody a louhujeme jen 5 minut. Čaj není tak vydatný, ale hodí se pro kašel, kdy potřebujeme podpořit vykašlávání.
Jalovcová pálenka
Všichni ji známe, ale ne každý ví, že slavná borovička je vlastně pálenka z jalovčinek.
Jalovcová tinktura
Hrst mletého jalovce a litr silného alkoholu jsou základem pro výrobu vydatné tinktury z jalovce. Můžete ji užívat vnitřně, ale také jako mazání na bolavé klouby