Bylinná směs vysoký tlak, napomáhá při potížích s vysokým krevním tlakem a při každodenním používání jej může snížit. Obsahuje srdečník nať, jetel červený nať, dobromysl nať a...
Bylinná směs pro štíhlou linii a vitální tělo. Obsahuje černý bez, zlatobýl, červená řepa a libeček. Jednu polévkovou lžíci zalejte 400-500 ml teplé vody, nebo...
Bylinná směs pozitivně ovlivňující tělo pro lepší soustředění na rozdíl od kávy, která může způsobit úzkost, nervozitu či nespavost. Směs obsahuje kopřivu list, jinan...
Bylinný čaj podporující ženské zdraví a předmenstruační pohodu. Namíchán z kontryhele, šalvěje, řebříčku, brusinky list, ostružiníku a třezalky. Jednu polévkovou lžíci...
Ostropestřec vypadá jako bodlák, ale zdání klame. Úžasná bylina z jižních zemí umí pročistit játra i organismus. Srovnává hladinu krevního cukru a cholesterolu. Povzbuzuje přirozenou imunitu. Mleté plody můžete ihned použít.
Ostropestřec mariánský
Rostlina pochází ze zemí okolo Středozemního moře a vzhledem opravdu připomíná český bodlák. Nicméně v Čechách ho ve volné přírodě nenajdete. Pěstuje se pouze jako letnička, kterou naše babičky znaly pod názvem Kristova koruna. K léčbě se využívají drcená nebo mletá semena (plody) ostropestřce.
Ostropestřec účinky
Ostropestřec (plod) mletý je připraven k okamžitému použití. Díky narušení slupek plodů, se z něj uvolňuje účinná látka silymarin. Vlastně to není pouze jedna účinná látka, ale celá skupina flavonoidů. Kromě silymarinu obsahuje také velké množství bílkovin, antioxidantů, aminokyselin, histaminu, tyraminu, silic a hořčin.
Ostropestřec využití
Nejčastější využíváme ostropestřec jako silný antioxidant. Slouží k očistě jater i celého těla. V krvi umí harmonizovat hladinu krevního cukru i cholesterolu. 1 Povzbuzuje tělo ke zvýšení přirozené obranyschopnosti a harmonizuje činnost srdce a krevního systému. 2 Využívají se i jeho mírné sedativní účinky.
Harmonizovat krevní systém umí i při vnějším využití. Zde je jeho největší síla v boji s křečovými žilami, hemeroidy a bércovými vředy.
Ostropestřec recepty
Ostropestřec mletý sice můžete svařit a vytvořit tak jakýsi ostropestřec – čaj, nicméně vzniklý nápoj bude mít jen málo účinných látek. Ty se lépe uvolňují do oleje či alkoholu. Hojně se také doporučuje přímá konzumace ostropestřce.
Tinktura z ostropestřce
Ostropestřec mletý zalijeme čistým a silným alkoholem a necháme 4 týdny odstát v teplé místnosti. Můžeme občas protřepat. Po té přecedíme a tinkturu užíváme po lžičkách 2x denně.
Víno s ostropestřcem
Mletý ostropestřec zalijeme kvalitním bílým vínem. Poměr by měl být asi 150 g ostropestřce na 1 litr vína. Necháme asi týden louhovat, přecedíme a vložíme do lednice. Zde by mělo víno ještě asi týden odpočívat. Užíváme po lžících 4x denně.
Přímá konzumace ostropestřce
Ostropestřec plod mletý sice můžeme vložit přímo do úst a rozžvýkat, ale ne každému bude tato forma vyhovovat. Lepší je přidat prášek do jogurtu, medu nebo ovesné kaše. Denní dávka je pak 4x denně, 2 až 3 polévkové lžíce 45 minut před nebo po jídle.