Jaterní bylinná směs z přesličky, pampelišky, třezalky, měsíčku a jitrocelu přispívající k optimální funkci trávící soustavy. Jednu polévkovou lžíci zalijte 400-500 ml...
Uvolněte se prosím s šálkem bylinného čaje z meduňky, mateřídoušky a lékořice v ruce. Jednu polévkovou lžíci zalijte 400-500 ml teplé vody, nebo použijte naše čajové sítko...
Bylinná směs pro uklidnění a zlepšení kvality spánku. Namíchaná z meduňky nať, heřmánku pravého květ, levandule květ, lípy květ, dobromyslu nať a kozlíku lékářského...
Bylinná směs odvodnění, vhodná pomoc při otoku kotníku, lýtek a celkového zavodnění organismu, z pečlivě vybraných bylin: kopřivy, hlohu, přesličky, tužebníku a...
Ostropestřec vypadá jako bodlák, ale zdání klame. Úžasná bylina z jižních zemí umí pročistit játra i organismus. Srovnává hladinu krevního cukru a cholesterolu. Povzbuzuje přirozenou imunitu. Mleté plody můžete ihned použít.
Ostropestřec mariánský
Rostlina pochází ze zemí okolo Středozemního moře a vzhledem opravdu připomíná český bodlák. Nicméně v Čechách ho ve volné přírodě nenajdete. Pěstuje se pouze jako letnička, kterou naše babičky znaly pod názvem Kristova koruna. K léčbě se využívají drcená nebo mletá semena (plody) ostropestřce.
Ostropestřec účinky
Ostropestřec (plod) mletý je připraven k okamžitému použití. Díky narušení slupek plodů, se z něj uvolňuje účinná látka silymarin. Vlastně to není pouze jedna účinná látka, ale celá skupina flavonoidů. Kromě silymarinu obsahuje také velké množství bílkovin, antioxidantů, aminokyselin, histaminu, tyraminu, silic a hořčin.
Ostropestřec využití
Nejčastější využíváme ostropestřec jako silný antioxidant. Slouží k očistě jater i celého těla. V krvi umí harmonizovat hladinu krevního cukru i cholesterolu. 1 Povzbuzuje tělo ke zvýšení přirozené obranyschopnosti a harmonizuje činnost srdce a krevního systému. 2 Využívají se i jeho mírné sedativní účinky.
Harmonizovat krevní systém umí i při vnějším využití. Zde je jeho největší síla v boji s křečovými žilami, hemeroidy a bércovými vředy.
Ostropestřec recepty
Ostropestřec mletý sice můžete svařit a vytvořit tak jakýsi ostropestřec – čaj, nicméně vzniklý nápoj bude mít jen málo účinných látek. Ty se lépe uvolňují do oleje či alkoholu. Hojně se také doporučuje přímá konzumace ostropestřce.
Tinktura z ostropestřce
Ostropestřec mletý zalijeme čistým a silným alkoholem a necháme 4 týdny odstát v teplé místnosti. Můžeme občas protřepat. Po té přecedíme a tinkturu užíváme po lžičkách 2x denně.
Víno s ostropestřcem
Mletý ostropestřec zalijeme kvalitním bílým vínem. Poměr by měl být asi 150 g ostropestřce na 1 litr vína. Necháme asi týden louhovat, přecedíme a vložíme do lednice. Zde by mělo víno ještě asi týden odpočívat. Užíváme po lžících 4x denně.
Přímá konzumace ostropestřce
Ostropestřec plod mletý sice můžeme vložit přímo do úst a rozžvýkat, ale ne každému bude tato forma vyhovovat. Lepší je přidat prášek do jogurtu, medu nebo ovesné kaše. Denní dávka je pak 4x denně, 2 až 3 polévkové lžíce 45 minut před nebo po jídle.