Pampeliška list
Související produkty
Detailní popis produktu
Pampeliška list
Pampeliška (smetanka lékařská) je obrovskou zásobárnou vitamínů, minerálních solí, tříslovin a horčin. Pomáhá při jarní únavě, harmonizuje trávení, krevní oběh, činnost žlučníku a jater. Reguluje krevní cukr.

Pampeliška lékařská
Oblíbená i nenáviděná bylinka našich luk, zahrad a mezí. Zahrádkáři s ní svádí nekonečný boj. Děti pletou věnečky a foukají paraplíčka. Bylinkáři ji milují. Využít se totiž dá naprosto celá. Z květů čaj či med, kořen usušit a listy sníst čerstvé nebo usušit na blahodárný čaj. Léčivé účinky má dokonce i bílé mléko. Šťáva (latex), která vytéká z poraněných částí rostliny.
Sběr pampeliškových listů
Nejkřehčí a vitamíny nabité jsou listy brzy na jaře. Ty je ideální konzumovat čerstvé. Třeba v jarních salátech. Listy na sušení se dají sbírat od dubna do konce září.
Pampeliška jako potravina
Konzumace pampelišky je obrovsky zdraví prospěšná. Vyzkoušejte malý trik bylinkářek. Každý den snězte 3 čerstvé listy pampelišky. Vydržte alespoň 3 týdny. Účinky byste měli pocítit na lepším trávení a klidnější funkci ledvina močového měchýře. Často se výrazně zlepší i stav pleti. navíc mohou být nahořklé pampeliškové listy výbornou součástí salátu.
Pampeliška – účinky a obsah látek
Pampeliška je doslova napěchovaná nejrůznějšími látkami, které jsou zdraví člověka prospěšné. Z vitamínů obsahuje především A, B2, C a D. Je bohatá na třísloviny, fruktózu, fytosteroly, inulin, sliz, aminokyseliny, kyselinu křemičitou, kyselinu L-askorbovou a fosfor. Ze solí jsou to soli draslíku, sodíku a manganu. U mnohých látek, ale záleží, ve kterém ročním období rostlinu sbíráte.

Recepty - Využití listů pampelišky
Konzumace pampelišky byla v našich končinách naprosto běžná. Využíval se květ, kořen, ale i listy. Dnes slaví pampeliška obrovský návrat. Oblíbený je čaj z pampelišky pro detoxikaci těla, ale také nejrůznější kuchyňské úpravy.
Pampeliška - čaj
Čaj z pampelišky je přírodní diuretikum, které pomáhá ulevit při potížích s močovými cestami a měchýřem. Je močopudný, vyplavuje nežádoucí látky z těla, není tedy vhodné pít ho na večer.
Špenát z pampelišky
Mladé listy pampelišky spaříme horkou vodou a krátce povaříme. Vody dáváme jen trochu, abychom nemuseli zahušťovat. Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme k listům pampelišky a dochutíme solí, trochou smetany a muškátovým oříškem. Můžete rozmixovat dohladka, ale není to nezbytné.
Salát z listů pampelišky
Dvě až tři hrsti opraných lístků pampelišky zakapeme olivovým olejem a vinným octem, osolíme a opepříme. Přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku a uvařené vejce. Lahodný a jednoduchý jarní salát je na světě. Doporučujeme s opečenou bagetkou.
Pampeliškový ocet
Ocet z květů a listů pampelišky má hojivé účinky pro pokožku. 10 květů pampelišky a 20 listů dejte do jednoho litru vinného octa. Dobře uzavřete a nechte macerovat na slunném místě po dobu dvou týdnů. Každý den láhev protřepejte. Dobře přeceďte a znovu vložte čerstvé listy a květy pampelišky ve stejném množství. Opět nechte dva týdny macerovat a nezapomeňte na protřepávání. Po měsíci máte hotovo. Přeceďte a uschovejte na tmavém místě. Pampeliškový ocet se přidává do koupelí.