Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Pampeliška list

29 Kč 46 Kč 109 Kč 174 Kč od 29 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Možnosti doručení

Pampeliška (smetanka lékařská) je obrovskou zásobárnou vitamínů, minerálních solí, tříslovin a horčin. Pomáhá při jarní únavě, harmonizuje trávení, krevní oběh, činnost žlučníku a jater. Reguluje krevní cukr.

 

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Pampeliška list

Pampeliška (smetanka lékařská) je obrovskou zásobárnou vitamínů, minerálních solí, tříslovin a horčin. Pomáhá při jarní únavě, harmonizuje trávení, krevní oběh, činnost žlučníku a jater. Reguluje krevní cukr.

Pampeliška list

Pampeliška lékařská

Oblíbená i nenáviděná bylinka našich luk, zahrad a mezí. Zahrádkáři s ní svádí nekonečný boj. Děti pletou věnečky a foukají paraplíčka. Bylinkáři ji milují. Využít se totiž dá naprosto celá. Z květů čaj či med, kořen usušit a listy sníst čerstvé nebo usušit na blahodárný čaj. Léčivé účinky má dokonce i bílé mléko. Šťáva (latex), která vytéká z poraněných částí rostliny.

Sběr pampeliškových listů

Nejkřehčí a vitamíny nabité jsou listy brzy na jaře. Ty je ideální konzumovat čerstvé. Třeba v jarních salátech. Listy na sušení se dají sbírat od dubna do konce září.

Pampeliška jako potravina

Konzumace pampelišky je obrovsky zdraví prospěšná. Vyzkoušejte malý trik bylinkářek. Každý den snězte 3 čerstvé listy pampelišky. Vydržte alespoň 3 týdny. Účinky byste měli pocítit na lepším trávení a klidnější funkci ledvina močového měchýře. Často se výrazně zlepší i stav pleti. navíc mohou být nahořklé pampeliškové listy výbornou součástí salátu.

Pampeliška – účinky a obsah látek

Pampeliška je doslova napěchovaná nejrůznějšími látkami, které jsou zdraví člověka prospěšné. Z vitamínů obsahuje především A, B2, C a D. Je bohatá na třísloviny, fruktózu, fytosteroly, inulin, sliz, aminokyseliny, kyselinu křemičitou, kyselinu L-askorbovou a fosfor. Ze solí jsou to soli draslíku, sodíku a manganu. U mnohých látek, ale záleží, ve kterém ročním období rostlinu sbíráte.

Pampeliška list

Recepty - Využití listů pampelišky

Konzumace pampelišky byla v našich končinách naprosto běžná. Využíval se květ, kořen, ale i listy. Dnes slaví pampeliška obrovský návrat. Oblíbený je čaj z pampelišky pro detoxikaci těla, ale také nejrůznější kuchyňské úpravy.

Pampeliška - čaj

Čaj z pampelišky je přírodní diuretikum, které pomáhá ulevit při potížíchmočovými cestami a měchýřem. Je močopudný, vyplavuje nežádoucí látky z těla, není tedy vhodné pít ho na večer.

Špenát z pampelišky

Mladé listy pampelišky spaříme horkou vodou a krátce povaříme. Vody dáváme jen trochu, abychom nemuseli zahušťovat. Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme k listům pampelišky a dochutíme solí, trochou smetany a muškátovým oříškem. Můžete rozmixovat dohladka, ale není to nezbytné.

Salát z listů pampelišky

Dvě až tři hrsti opraných lístků pampelišky zakapeme olivovým olejem a vinným octem, osolíme a opepříme. Přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku a uvařené vejce. Lahodný a jednoduchý jarní salát je na světě. Doporučujeme s opečenou bagetkou.

Pampeliškový ocet

Ocet z květů a listů pampelišky má hojivé účinky pro pokožku. 10 květů pampelišky a 20 listů dejte do jednoho litru vinného octa. Dobře uzavřete a nechte macerovat na slunném místě po dobu dvou týdnů. Každý den láhev protřepejte. Dobře přeceďte a znovu vložte čerstvé listy a květy pampelišky ve stejném množství. Opět nechte dva týdny macerovat a nezapomeňte na protřepávání. Po měsíci máte hotovo. Přeceďte a uschovejte na tmavém místě. Pampeliškový ocet se přidává do koupelí.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9002813/