Petržel je výborné koření do polévek, salátů i k masu. Zároveň pomáhá při onemocněních ledvin a močových cest. Působí močopudně a podporuje trávení. Pomáhá detoxikovat tělo, odvést sodík a přebytečnou vodu. Zlepšuje oběh krve.
Petržel zahradní
Klasická bylina českých zahrádek. Petržel je natolik základem české kuchyně, že si bez ní vaření nedovedeme představit. Je součástí kořenících směsí. Kořen se dává do omáček, polévek, ale také jako základ pod maso. Listy milujeme v polévkách i salátech. Petržel je ale také vynikající léčivka.
Petržel – účinky
Nať petržele obsahuje silice, flavonoidy, oleje, proteiny a glykosid apiín. Kromě nich je v nati ještě vysoká dávka vitamínu C, hořčík, vápník a železo.
V těhotenství a při kojení se nedoporučuje využívat petržel jako léčivku. V malém množství v jídlech nevadí. Při onemocněních ledvin doporučujeme užívání konzultovat s lékařem.
Petržel – využití
Nať petržele přispívá k lepší funkci ledvin a močových cest. Traduje se, že působí močopudně a podporuje trávení. Uvádí se, že má silný detoxikační účinek. Přispívá k vyššímu vylučování sodíku a vody z těla. Má zlepšovat krevní oběh a omezovat otoky.
Petržel – recept
Co uvařit z petržele? Z kořenu petržele je vynikající pyré, je základem pro oblíbenou svíčkovou, vývary i zeleninové polévky. Víte, ale že petržel je léčivka, kterou má téměř každá domácnost v zásobě.
• Odvar z petržele
Pokud chceme ukončit kojení a odstavit dítě, doporučují bylinkáři odvar z natě petržele. Lžíci nati přelijeme hrnkem studené vody, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Popíjíme před jídlem.
• Petržel – čaj
Při onemocněních ledvin a močových cest vaříme čaj z petržele, který slouží k propláchnutí močových cest. Stejně tak by měl pomoci při odvodňování. Lžíci petržele zalijeme hrnkem vařící vody a necháme louhovat asi čtvrthodinky.
• Petrželový olej
Petrželový olej se vyrábí z čerstvé nati petržele. Koncentruje se v něm vysoká dávka vitamínu C. Vezmete-li za základ zastudena lisovaný slunečnicový olej, přidá se k němu také vitamín E. Čerstvé nati petržele rozmixujeme a zalijeme olejem. Skladujeme v temnu a chladu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.