Vážení zákazníci, náš e-shop je momentálně na dovolené. Objednávky budou expedovány 22. 7. Děkujeme za pochopení.

Šípek plod celý

39 Kč 59 Kč 106 Kč 155 Kč 211 Kč od 39 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Možnosti doručení

Šípky (plody šípkové růže) znají lidé odedávna. Červená dužina je bohatá na vitamin C a B, karoten, třísloviny, pektiny a organické kyseliny. Šípek (plod) je zdrojem léčivé síly při nachlazení, únavě organismu, ale i při průjmu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kde najdeme šípky, plody šípkové růže

Šípková růže roste na mezích, kolem cest a na okrajích lesa. Začátkem léta rozkvete něžnými bílými a růžovými kvítky, na podzim jej vybarví rudé plody – šípky.

Šípek plod celý

Kdy sbírat a jak zpracovat šípky

Šípek (plod) sbíráme na podzim po prvních mrazících. Využití šípku je poměrně široké. Od výroby dekorativních předmětů, přes vaření různých delikates až po léčivý sušených šípek. Účinky šípku se mění podle toho, jak jej zpracujeme. Přílišné teplo ničí vitamínovou zásobu. Pokud tedy chceme využít maximum, je potřeba zacházet s tepelnou úpravou opatrně.

Kdy využití šípku není vhodné?

Velice opatrné by měly být těhotné ženy. Není vhodný ani při zduřelých sliznicích, silné bolesti v krkuledvinových onemocněních.

Šípek – využití v domácí medicíně

Všichni známe tradiční babiččin čaj z šípků. Příprava se může lišit, podle toho, kolik vitamínů chceme v nápoji zachovat. Vždy se vyplatí používat šípek – plod, tedy celé sušené šípky. Sami si můžete kontrolovat, v jaké kondici byly, než jsme je zalili vodou. To šípkový čaj sypaný v sáčcích nikdy neumožní.

• Vitaminová bomba: Šípek – čaj za studena (výluh)

Příprava čaje z šípku za studena vyžaduje dost času. Pro přípravu výluhu použijeme sušený šípek, který rozdrtíme na menší kousky. Ty zalijeme studenou vodou a necháme louhovat přes noc. Ráno výluh přecedíme přes jemné plátno (čistý látkový kapesník). Pozor, běžné sítko nemusí stačit. Ohřejeme a popíjíme. Takto připravený čaj je plný vitamínů, pomáhá při horečce, chřipce, nachlazení.

• Zázrak pro zažívání: Šípek – čaj (odvar)

Šípky (plody) dáme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Dalších 15 minut necháme louhovat a pak teprve scedíme přes připravené plátýnko (čistý látkový kapesník). Takto připravený čaj ze sušených šípků pomáhá při průjmu. Pijeme 3 až 4 šálky denně.


Čaj ze sušených šípků je skvělý pomocník. I tak by měl být užíván pouze po omezenou dobu. Dlouhodobé užívání není vhodné.

Šípkové recepty, aneb jak zpracovat šípek v kuchyni

Šípkovou nebo se zelím? Šípkovou omáčku ke zvěřině proslavily Slavnosti sněženek. Víte, jak se vaří? A znáte také šípkovou marmeládu nebo lahodný šípkový sirup. Možnosti využití šípku v kuchyni je opravdu hodně. Který bude váš top šípkový  recept?

Šípek plod celý

1. Univerzální základ - šípkový protlak

Čerstvé šípky omyjeme. Odstraníme okvětí, stopky a z vnitřku vyjmeme jádřince i s chloupky. Pro jistotu, chloupky jsou nepříjemné, znovu opláchneme studenou vodou. Vložíme do vody a uvaříme do měkka. Měkkou kaši rozmixujeme do hladka.

2. Šípková omáčka pana hajného

Ingredience:

  • máslo
  • mouku
  • hovězí vývar
  • šípkový protlak
  • červené víno
  • hřebíček
  • citronová kůra a šťáva
  • cukr a sůl

Z másla a hladké mouky uděláme jíšku, kterou zředíme vývarem. Vmícháme šípkový protlak, červené víno, hřebíček a nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Zakápneme citronovou šťávou, dosladíme a osolíme. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu na minimum a omáčku už necháme jen probublávat. Nejlépe si šípkovou omáčku vychutnáte se zvěřinou a domácím karlovarským knedlíkem.

3. Šípková marmeláda babičky Marušky

Začínáme podobně jako u šípkového protlaku. Šípky očistíme, zbavíme jádřinců a chloupků a důkladně omyjeme. Uvaříme do poloměkka. Rozmixujeme a chceme-li jemnou konzistenci, přepasírujeme. Na 1 kg protlaku dáme 0,5 kg cukru krystalu a svaříme na hustou kaši. Ještě horké plníme do čistých skleniček, zašroubujeme a převrátíme dnem vzhůru. Necháme, dokud nevychladnou.

TIP: Správnou konzistenci marmelády pomůže ověřit čistý talířek. Kápneme na něj kapku marmelády. Pokud po vychladnutí nestéká, je připravená na cestu do skleniček.

4. Šípkový sirup pro zimní nečas

Domácí šípkový sirup můžete připravit z čerstvých šípků na podzim. V zimě ale pro přípravu bohatě postačí sušený šípek. Nasekané (rozdrcené) šípky zalijte vodou v poměru 1:1, přiveďte pod bod varu a nechte vařit asi 15 minut. Odstavte z vařiče a nechte louhovat minimálně 2 hodiny. Pak důkladně přeceďte přes plátýnko (čistý látkový kapesník). Klidně dvakrát. Na 1 litr výluhu dejte 0,5 kg cukru a šťávu z jednoho velkého citronu. Zahřejte na 80 °C a plňte do připravených čistých lahví.

5. Šípkové víno

Domácí šípkové víno je malý kulinářský majstrštyk. Připravuje se z čerstvých šípků. Pří přípravě můžete použít vinařské kvasnice, ale lze to i bez nich.

6. Šípky v medu – zdravé zimní mlsání

Čerstvé šípky umyjte, nechte oschnout a pak zalijte medem. Ideální poměr je 1:1. Med je hotový, jakmile se do medu uvolní chuť šípků a ty změknou. Obrovskou výhodou této úpravy je, že si šípky (plody) ponechají všechny své účinné látky. Nevýhodou, že musíte perfektně trefit okamžik sběru a týden čekat, než si nan této dobrotě budete moci pochutnat .