Andělika kořen řez
Detailní popis produktu
Andělika kořen
Andělika lékařská uklidňuje tělo i duši. Je prospěšná při harmonizaci trávení, migréně i únavě. Pomáhá při kašli, dně i revmatismu. Bojuje proti nepříjemnému zápachu z úst. Je dobrým pomocníkem v boji proti infekčním chorobám.

Andělika lékařská
Majestátná andělika lékařská dorůstá výšky až 2,5 metru a umí se rozprostřít do šíře půl druhého metru. Má bílé bohaté květenství z drobných kvítků a sytě zelené pilovité listy. Kvete v červenci a srpnu. Využít se dá celá rostlina, ale nejčastěji se sbírá aromatický kořen.
V domácích podmínkách se andělika velice snadno pěstuje. Můžete ji rozmnožit semeny nebo koupit vzrostlé sazeničky. Snese i polostín, ale potřebuje dostatek tepla.
Andělika lékařská – účinky
Ač oficiálně nemá andělika účinky schválené, v tradičním bylinkářství se využívá často. Bylinkáři evidují téměř 40 účinných látek. Patří mezi ně silice, tanin, hořčiny, flavonoidy, organické kyseliny a furanokumariny.
Je to účinná bylinka proti kašli, pomáhá s trávením, podporuje vylučování moči a uklidňuje křeče. Má sedativní účinky a je důležitá v prevenci infekčních chorob. Posiluje a regeneruje organismus, proto je vhodná při celkové únavě a oslabení.
TIP: Andělika se doporučuje užívat pouze krátkodobě. Vyhnout by se jí měli těhotné a kojící ženy, lidé s akutním zánětem ledvin a vředovými chorobami trávicí soustavy.

Andělika – kořen
Kořen anděliky se sbírá v září a říjnu. Pozor, aby bylo zajištěno maximum účinných látek, je potřeba sbírat kořeny minimálně dvouletých rostlin. Omyté kořeny se suší ve stínu nebo v umělém teple při maximální teplotě 35 °C.
Pozor, usušený kořen se musí skladovat v suchu a temnu. Je velice náchylný k plísním. Aromatické látky lákají také nejrůznější škůdce.
Andělika recepty
Andělika (kořen, listy i květy) je velice aromatická. Této pozitivní vlastnosti lze využít v přípravě různých léčebných vín nebo likérů, které jsou lahodné a zároveň léčivé.
Andělika lékařská čaj
Čaj z anděliky pomáhá harmonizovat trávení, podporuje chuť k jídlu a pročišťuje játra. Zvyšuje přirozenou obranyschopnost organismu i dýchacího systému. Připravuje se tradičním způsobem. Jedna čajová lžička anděliky se zalije 2,5 dcl horké vody. Dvě minuty se povaří a nechá se dalších 15 minut odstát. Čaj se přecedí a popíjí teplý.
Anděliková tinktura
Skvělý pomocník na posílení žaludeční funkce, chuti k jídlu a dobrého trávení. Kořen anděliky nakládáme do silného alkoholu a necháváme minimálně tři týdny odstát.
Andělikové víno
Lahodné víno z anděliky pomáhá při trávení. Užívá se jedna sklenička po jídle. Vyrábí se louhováním kořene anděliky ve víně po dobu minimálně dvou týdnů.
TIP: Andělikové víno bude tak dobré, jak dobré víno pro jeho výrobu zvolíte. Určitě se nevyplatí šetřit.
Andělikové koupele
Teplá koupel s odvarem s anděliky blahodárně působí na revmatické potíže, uvolňuje menstruační křeče a regeneruje při celkové únavě organismu. Pomáhá, i pokud jsme vystavení dlouhodobému stresu.
