Čekanka nať
Související produkty
Detailní popis produktu
Čekanka nať
Nať čekanky napravuje trávení a vrací chuť k jídlu. Je skvělá pro jarní očistu. Udržuje v konci játra, žlučník, srdce i cévy. Pomáhá udržet pod kontrolou krevní cukr. Ulevuje od bolestí kloubů, čistí ledviny, ochlazuje, stahuje.

Čekanka obecná
Jemná kytička okrajů cest, luk a strání s modrými květy má místo v kuchyni i tradiční medicíně. Své květy vystavuje na odiv za slunečných dnů. Roste na všech kontinentech, kde nemusí celoročně soupeřit se sněhem. Už ve starověkém Egyptě znali její léčivé účinky i chutné kuchyňské úpravy. V léčitelství se využívá čekanka nať a kořen.
Víte, že...
…z kořene čekanky se připravuje cikorka? Známá náhražka kávy, kterou používaly především naše babičky. Dneska je vhodná pro těhotné, které chtějí důsledně omezovat kofein.
Čekanka – účinky
Čekanka (nať) je bohatá na třísloviny, hořčiny, cholin, pryskyřice, sliz a přírodní insulin. Obsahuje také minerály a vitamíny, ale i bílé mléko zvané latex. Nejčastěji využíváme sušenou nať čekanky.
Čekanka – využití
Díky vysokému obsahu hořčin, tříslovin a dalších látek pomáhá čekanka normalizovat trávení, povzbuzuje chuť k jídlu. Pomáhá ale také čistit játra a žlučník. Je mírně močopudná, čehož se využívá pro očistu ledvin a močových cest. Je skvělou bylinkou jarních očistných kůr. Napomáhá normální funkci srdce, cév, kostí a kloubů. Je výborným pomocníkem při stabilizaci krevního cukru.

Čekanka – recept
Velice populární je čaj z čekanky a obklady na bolavé klouby. Využívá se ale také v různých směsích.
• Čekanka čaj
Z čekanky připravujeme nálev, který nejprve 20 minut vaříme. Poměr je 1 lžička čekanky na hrnek nápoje.
• Čaj z čekanky a pampelišky pro jarní očistu
Podobně připravujeme i jarní nálev, které pomůže očistit tělo a nastartovat trávení. K nati čekanky přidáme stejný díl sušených listů pampelišky.
• Čekanka – obklady
Odvar můžeme využít také k přípravě obkladů. Blahodárně působí na unavené a nateklé klouby, ale také na některé kožní potíže.