Odhání upíry, nemoci i polibku chtivé partnery. Česnek plátky je lépe stravitelný a jemnější než čerstvý. Zachovává si však plnou chuť i vůni. Užijete ho ve studených jídlech, vaření i pečení. Bojuje s bakteriemi i viry.
Česnek kuchyňský
Česnek neodmyslitelně patří k české kuchyni. Milují ho, ale také v dalších evropských kuchyních. Užívají ho Francouzi, Italové i Řekové. Patří mezi nejstarší léčitelské pomocníky. Traduje se, že česnek jedli i otroci na stavbě pyramid. Měl jim dodávat sílu a držet je v kondici.
Česnek – účinky
Kuchyňský česnek obsahuje silnou silici, sloučeniny síry,minerály a alicin. Tato látka dává česneku jeho sílu. Má velice výrazné protivirové, protibakteriální, protiplísňové a protinádorové účinky. Mimo tyto látky obsahuje česnek také vitamíny A, D, C a B.
Citlivějším lidem může čerstvý česnek dráždit trávení. Nebo může vadit jeho zápach, který umí proniknout až do potu. V takových chvílích je lépe užívat česnek opatrně a raději využít česnek – plátky, který je jemnější.
Česnek – využití
V kuchyni se česnek (plátky) využívá všude tam, kde bychom použili čerstvé stroužky. Pokud mu chcete nevrátit jeho čerstvost, stačí ho na chvíli zalít studenou vodou. Pak s ním můžete nakládat jako s čerstvým česnekem.
Česnek plátky – recepty
V kuchyni můžete česnek (plátky) používat jako posypku na téměř hotový pokrm či do salátů. Je výborný do základu pod maso, nebo i do klasických bramboráků. Tradičních receptů je spousta. Vybrali jsme pro vás ty s léčivým zaměřením.
Česnekový med
Úžasný pomocník přichřipce a nachlazení. Plátky česneku vložíme do medu a necháme louhovat. Ideálně přes noc, ale v nouzi postačí i dvě hodinky. Užíváme po lžičkách.
Česneková tinktura
Česnek (plátky) naložíme do alkoholu a necháme louhovat minimálně dva týdny. Užíváme půl až jednu lžičku 4x denně. Pomáhá při chřipkových nemocech. Snižuje krevní tlak, pomáhá při nespavosti i kornatění cév.
Olej proti padání vlasů
Plátky česneku (v množství jako 3 stroužky) vložíme do dvou polévkových lžic olivového oleje. Ten mírně ohřejeme.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.