Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Chilli drcené

35 Kč 71 Kč 169 Kč 270 Kč od 35 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Možnosti doručení

Výrazná struktura drcených chilli papriček pomůže rozehrát váš foodstyling na plné pecky. Jemná pálivost dodá jídlům šmrnc, dochutí saláty, polévky, pomazánky i maso. Drcené chilli je perfektní do kořenící směsi i mlýnku.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chilli drcené

Výrazná struktura drcených chilli papriček pomůže rozehrát váš foodstyling na plné pecky. Jemná pálivost dodá jídlům šmrnc, dochutí saláty, polévky, pomazánky i maso. Drcené chilli je perfektní do kořenící směsi i mlýnku.

Chilli drcené

Chilli papričky

Pod názvem chilli se skrývá celá škála odrůd papriček. Vzhledem a barvou jsou si podobné. Chilli paprička, která se využívá jako koření, má nejčastěji červenou barvu. Ale čerstvé můžete koupit zelné, žluté, červené i oranžové.

Jak využít drcené chilli v kuchyni

Drcené chilli papričky jsou skvělým dochucovadlem. Výborně se hodí jako závěrečná tečka pokrmů, kde má lehká pálivost pouze nakopnout rozehraný chuťový koncert. Své místo mají v mexické a asijské kuchyni. Říz dodají ale i našemu poctivému českému guláši.

Znáte tajný asijský recept na štěstí? Špetka chilli do hlavního pokrmu. Drcené chilli papričky totiž vyplavují hormon štěstí endorfin. Je to přirozená tělesná reakce na jejich pálivost.

Léčivé účinky chilli papriček

I chilli papričky mohou mít pozitivní účinky na organismus. Jejich umírněná konzumace zvyšuje rychlost metabolismu a stimuluje vylučování žaludečních šťáv. Kapsaicin v čisté formě pak pomáhá s léčbou oběhového aparátu, trombóz, křečových žil, ale třeba také bolestí zad a kloubů. 

Chilli drcené

Co způsobuje pálivost drcené chilli papričky

Chilli papričky obsahují látku kapsaicin (kapsicin, capsicin, capsaicin), která stojí za jejich pálivostí. Je to přírodní alkaloid, který po požití vyvolá podráždění tkání, a tedy i pocit pálení. Pozor, pálí nejen v ústech a trávicím traktu. Hodně pálí i na sliznici nosu a oka. Stačí letmé potření a zažijete perné chvilky.

Scovilleova stupnice

Pálivost měří tzv. Scovillův test pálivosti. Několik statečných ochutnává roztok vody, cukru a paprik tak dlouho, dokud nezmizí pálivost. (Nebo neodpadnou.) Číselný údaj (SHU – Scoville Heat Units) na stupnici udává, kolikrát musí být původní objem roztoku zvětšen, než zkrátka přestane pálit. Pro jednotlivé odrůdy papriček je pak sestavena stupnice, která pomáhá v orientaci pálivosti.

Nejpálivější papričkou na světě je Dragon´s Breath s SHU 2 480 000. Drcené chilli papričky mají pálivost 7 000 až 10 000 SHU. Dokáží tedy zahřát, ale neruší další chuťové tóny pokrmu.

Chcete dozvědět více o kvalitě, pálivosti a uskladnění chilli papriček a mleté papriky? Přečtěte si náš článek "Vše o mleté paprice - jak ji vybrat, připravit i uschovat"