Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Kmín plod

16 Kč 22 Kč 45 Kč 68 Kč od 16 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Možnosti doručení

Kmín plod milujeme na slaném pečivu, v polévkách či marinádách. Je ale také skvělou léčivkou. Pomáhá harmonizovat trávení, tlumí nadýmání, křeče žaludku i střev a hlavně dětské prdíky. Podporuje tvorbu mateřského mléka.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kmín plod

Kmín plod milujeme na slaném pečivu, v polévkách či marinádách. Je ale také skvělou léčivkou. Pomáhá harmonizovat trávení, tlumí nadýmání, křeče žaludku i střev a hlavně dětské prdíky. Podporuje tvorbu mateřského mléka.

Kmín plod

Kmín kořenný

Dříve rostl kmín zcela volně. Dnes už ho najdeme většinou pouze v zahrádkách. Je to dvouletka, která umí vyrůst do metrové výšky. Původ má v teplých zemích kolem rovníku. Už ve starověkém Egyptě znali účinky kmínu a během středověku mu byly připisovány i magické účinky.

Z kmínu se využívají mladé lístky a především kmín plod. Své nezastupitelné místo má v české kuchyni, ale také v tradičních léčebných receptech. Často je považován za moderní superpotravinu.

Kmín plod - účinky

Kmín – plod je účinné spasmolytikum a aperitivum. Je bohatý na silice, karvon a limonen. Ze stopových prvků obsahuje železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, měď, selen, mangan, zinek a sodík. Najdeme v něm i omega 3 i omega 6 kyseliny a vitamíny A, B, C, E a K.

Příbuzné odrůdy

Mezi další blízké příbuzné kmínu patří aromatický kmín římský a černucha setá.

Kmín plod - využití

Kmín plod patří mezi tradiční koření, které nechybí v žádné české kuchyni. Přidává se k bramborám, do polévek i pod maso.

Má ale také bohaté léčivé účinky. Pomáhá při nadýmání, snižuje tlak i cholesterol. Usnadňuje vykašlávání, má antiseptické účinky a eliminuje zápach z úst. Harmonizuje činnost střev, zlepšuje imunitu a mírní menstruační křeče. Je skvělým pomocníkem při bolesti hlavy a migrénách. Maminkám pomáhá s tvorbou mateřského mléka, dětem s nepříjemnými prdíky.

Kmín recepty

V kuchyni využíváme kmín v pečivu, marinádách na maso, v masových jídlech, polévkách, ale také v některých sýrech. Skvělým doplňkem salátů jsou mladé lístky kmínu. Dají se přidat i dušené nebo grilované zelenině, které dodají nový rozměr chutí.

TIP: Kmín přidaný k luštěninám nebo brukvovité zelenině pomáhá snížit její nadýmavé účinky.

V tradiční medicíně se kmín využívá nejčastěji ve formě čaje. A to buď jako odvar nebo nálev. Přidává se také do směsí na trávení, koliku a pro tvorbu mateřského mléka.

 •  Odvar z kmínu – dětská kolika a tvorba mateřského mléka

Lžičku kmínu rozdrtíme a zalijeme hrnkem studené vody. Přivedeme k varu a povaříme 7 minut. Odstavíme a necháme dalších 10 minut louhovat. Pijeme po jídle jedenkrát až třikrát denně. Čaj podporuje tvorbu mateřského mléka. Do mléka také vyplavuje látky, které pomáhají bojovat s nepříjemnou dětskou kolikou.

TIP: Lahodný kmínový odvar
Do odvaru doporučujeme přidat lžíci jablečných slupek. Můžete si je nasušit při výrobě křížal. Získáte velice lahodný nápoj se silnými účinky.

 •  Nálev z kmínu – dětská kolika a tvorba mateřského mléka

Kmínový čaj se dá připravit také pouhým zalitím horkou vodou. Plody kmínu ale doporučujeme rozdrtit a dobu louhování prodloužit na čtvrt hodiny. Silnější verzi kmínového čaje získáme přidáním fenyklu a anýzu. Tento čaj je vhodný i pro malé děti, které trápí bolavé bříško.

 •  Kmínový čaj na lepší trávení

Pokud chceme připravit kmínový čaj pro dospělé, můžeme kromě fenyklu a anýzu přidat do směsi také semena či listy koriandru. Vše rozdrtíme v hmoždíři a zalijeme vroucí vodou. Držíme se poměru 1 lžíce směsi na 3 dcl vody.

 •  Žvýkání semen kmínu

Byli jste na opulentní večeři a je vám těžko? Doporučujeme si dát do úst několik semen kmínu a rozžvýkat je. Kmín pomůže nastartovat trávení a uleví od těžkého žaludku.