Zásilkovna zdarma od 699,- do Z-boxu.

Kmín plod

16 Kč 22 Kč 45 Kč 68 Kč od 16 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Možnosti doručení

Kmín plod milujeme na slaném pečivu, v polévkách či marinádách. Je ale také skvělou léčivkou. Pomáhá harmonizovat trávení, tlumí nadýmání, křeče žaludku i střev a hlavně dětské prdíky. Podporuje tvorbu mateřského mléka.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kmín plod

Kmín plod milujeme na slaném pečivu, v polévkách či marinádách. Je ale také skvělou léčivkou. Pomáhá harmonizovat trávení, tlumí nadýmání, křeče žaludku i střev a hlavně dětské prdíky. Podporuje tvorbu mateřského mléka.

Kmín plod

Kmín kořenný

Dříve rostl kmín zcela volně. Dnes už ho najdeme většinou pouze v zahrádkách. Je to dvouletka, která umí vyrůst do metrové výšky. Původ má v teplých zemích kolem rovníku. Už ve starověkém Egyptě znali účinky kmínu a během středověku mu byly připisovány i magické účinky.

Z kmínu se využívají mladé lístky a především kmín plod. Své nezastupitelné místo má v české kuchyni, ale také v tradičních léčebných receptech. Často je považován za moderní superpotravinu.

Kmín plod - účinky

Kmín – plod je účinné spasmolytikum a aperitivum. Je bohatý na silice, karvon a limonen. Ze stopových prvků obsahuje železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, měď, selen, mangan, zinek a sodík. Najdeme v něm i omega 3 i omega 6 kyseliny a vitamíny A, B, C, E a K.

Příbuzné odrůdy

Mezi další blízké příbuzné kmínu patří aromatický kmín římský a černucha setá.

Kmín plod - využití

Kmín plod patří mezi tradiční koření, které nechybí v žádné české kuchyni. Přidává se k bramborám, do polévek i pod maso.

Má ale také bohaté léčivé účinky. Pomáhá při nadýmání, snižuje tlak i cholesterol. Usnadňuje vykašlávání, má antiseptické účinky a eliminuje zápach z úst. Harmonizuje činnost střev, zlepšuje imunitu a mírní menstruační křeče. Je skvělým pomocníkem při bolesti hlavy a migrénách. Maminkám pomáhá s tvorbou mateřského mléka, dětem s nepříjemnými prdíky.

Kmín recepty

V kuchyni využíváme kmín v pečivu, marinádách na maso, v masových jídlech, polévkách, ale také v některých sýrech. Skvělým doplňkem salátů jsou mladé lístky kmínu. Dají se přidat i dušené nebo grilované zelenině, které dodají nový rozměr chutí.

TIP: Kmín přidaný k luštěninám nebo brukvovité zelenině pomáhá snížit její nadýmavé účinky.

V tradiční medicíně se kmín využívá nejčastěji ve formě čaje. A to buď jako odvar nebo nálev. Přidává se také do směsí na trávení, koliku a pro tvorbu mateřského mléka.

 •  Odvar z kmínu – dětská kolika a tvorba mateřského mléka

Lžičku kmínu rozdrtíme a zalijeme hrnkem studené vody. Přivedeme k varu a povaříme 7 minut. Odstavíme a necháme dalších 10 minut louhovat. Pijeme po jídle jedenkrát až třikrát denně. Čaj podporuje tvorbu mateřského mléka. Do mléka také vyplavuje látky, které pomáhají bojovat s nepříjemnou dětskou kolikou.

TIP: Lahodný kmínový odvar
Do odvaru doporučujeme přidat lžíci jablečných slupek. Můžete si je nasušit při výrobě křížal. Získáte velice lahodný nápoj se silnými účinky.

 •  Nálev z kmínu – dětská kolika a tvorba mateřského mléka

Kmínový čaj se dá připravit také pouhým zalitím horkou vodou. Plody kmínu ale doporučujeme rozdrtit a dobu louhování prodloužit na čtvrt hodiny. Silnější verzi kmínového čaje získáme přidáním fenyklu a anýzu. Tento čaj je vhodný i pro malé děti, které trápí bolavé bříško.

 •  Kmínový čaj na lepší trávení

Pokud chceme připravit kmínový čaj pro dospělé, můžeme kromě fenyklu a anýzu přidat do směsi také semena či listy koriandru. Vše rozdrtíme v hmoždíři a zalijeme vroucí vodou. Držíme se poměru 1 lžíce směsi na 3 dcl vody.

 •  Žvýkání semen kmínu

Byli jste na opulentní večeři a je vám těžko? Doporučujeme si dát do úst několik semen kmínu a rozžvýkat je. Kmín pomůže nastartovat trávení a uleví od těžkého žaludku.