Kmín kořenný
Dříve rostl kmín zcela volně. Dnes už ho najdeme většinou pouze v zahrádkách. Je to dvouletka, která umí vyrůst do metrové výšky. Původ má v teplých zemích kolem rovníku. Už ve starověkém Egyptě znali účinky kmínu a během středověku mu byly připisovány i magické účinky.
Z kmínu se využívají mladé lístky a především kmín plod. Své nezastupitelné místo má v české kuchyni, ale také v tradičních léčebných receptech. Často je považován za moderní superpotravinu.
Kmín plod - účinky
Kmín – plod je účinné spasmolytikum a aperitivum. Je bohatý na silice, karvon a limonen. Ze stopových prvků obsahuje železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, měď, selen, mangan, zinek a sodík. Najdeme v něm i omega 3 i omega 6 kyseliny a vitamíny A, B, C, E a K.
Kmín plod - využití
Kmín plod patří mezi tradiční koření, které nechybí v žádné české kuchyni. Přidává se k bramborám, do polévek i pod maso.
Má ale také bohaté léčivé účinky. Pomáhá při nadýmání, snižuje tlak i cholesterol. Usnadňuje vykašlávání, má antiseptické účinky a eliminuje zápach z úst. Harmonizuje činnost střev, zlepšuje imunitu a mírní menstruační křeče. Je skvělým pomocníkem při bolesti hlavy a migrénách. Maminkám pomáhá s tvorbou mateřského mléka, dětem s nepříjemnými prdíky.
Kmín recepty
V kuchyni využíváme kmín v pečivu, marinádách na maso, v masových jídlech, polévkách, ale také v některých sýrech. Skvělým doplňkem salátů jsou mladé lístky kmínu. Dají se přidat i dušené nebo grilované zelenině, které dodají nový rozměr chutí.
TIP: Kmín přidaný k luštěninám nebo brukvovité zelenině pomáhá snížit její nadýmavé účinky.
V tradiční medicíně se kmín využívá nejčastěji ve formě čaje. A to buď jako odvar nebo nálev. Přidává se také do směsí na trávení, koliku a pro tvorbu mateřského mléka.
• Odvar z kmínu – dětská kolika a tvorba mateřského mléka
Lžičku kmínu rozdrtíme a zalijeme hrnkem studené vody. Přivedeme k varu a povaříme 7 minut. Odstavíme a necháme dalších 10 minut louhovat. Pijeme po jídle jedenkrát až třikrát denně. Čaj podporuje tvorbu mateřského mléka. Do mléka také vyplavuje látky, které pomáhají bojovat s nepříjemnou dětskou kolikou.
TIP: Lahodný kmínový odvar
Do odvaru doporučujeme přidat lžíci jablečných slupek. Můžete si je nasušit při výrobě křížal. Získáte velice lahodný nápoj se silnými účinky.
• Nálev z kmínu – dětská kolika a tvorba mateřského mléka
Kmínový čaj se dá připravit také pouhým zalitím horkou vodou. Plody kmínu ale doporučujeme rozdrtit a dobu louhování prodloužit na čtvrt hodiny. Silnější verzi kmínového čaje získáme přidáním fenyklu a anýzu. Tento čaj je vhodný i pro malé děti, které trápí bolavé bříško.
• Kmínový čaj na lepší trávení
Pokud chceme připravit kmínový čaj pro dospělé, můžeme kromě fenyklu a anýzu přidat do směsi také semena či listy koriandru. Vše rozdrtíme v hmoždíři a zalijeme vroucí vodou. Držíme se poměru 1 lžíce směsi na 3 dcl vody.
• Žvýkání semen kmínu
Byli jste na opulentní večeři a je vám těžko? Doporučujeme si dát do úst několik semen kmínu a rozžvýkat je. Kmín pomůže nastartovat trávení a uleví od těžkého žaludku.