Pampeliška kořen
Související produkty
Detailní popis produktu
Pampeliška kořen
Kořen pampelišky ukrývá sílu houževnaté rostliny s květem jako slunce. Dobře usušený se podělí se o minerály, hořčiny i třísloviny. Uklidní pálení žáhy i trávicí potíže. Podpoří žaludek, játra i žlučník. Pomáhá při nechutenství.
Pampeliška – smetanka lékařská
Oblíbená bylina dětí i bylinkářů a nenáviděný plevel zahradníků. Obojí je pampeliška - smetánka lékařská. Představovat ji nemusíme. Zná ji každý. Na jaře umí proměnit louky a zahrady v žlutou záplavu, která se po odkvětu promění bílá chmýříčka poletující krajinou.
Zajímavé je, že rostlina se dá využívat naprosto celá. Květ pampelišky, listy i kořeny. Můžete těžit z léčebných benefitů, nebo vyzkoušet některé z kuchařských receptů našich babiček. Dokonce i bílé mléko (latex), které vytéká z poraněných částí rostliny, se dá použít k léčení. Pomáhá při boji s kuřími oky a bradavicemi.
Sběr kořenů pampelišky
Ideálním obdobím pro sběr kořene pampelišky je brzké jaro, kdy ještě nedošlo k rozvinutí květů, nebo naopak podzim. To jsou období, kdy je v kořenech nejvíce síly. Nebo tedy nejvíce zdraví prospěšných látek. Kořen pampelišky, ale můžeme sbírat po celý rok.
Kořeny vyrýváme ze země opatrně, abychom je nepoškodili. Bývají velice dlouhé. Ihned je dobře umyjeme a necháme oschnout. Pozor, jsou náchylné k plísním. Optimální je sušit kořeny pampelišky umělým teplem v sušičce, kde můžeme nastavit teplotu okolo 50 °C.
Kořen pampelišky – nežádoucí účinky
Obecně je kořen pampelišky velice dobře tolerován lidským tělem a nezpůsobuje žádné větší vedlejší účinky. Přesto by měli být v jeho užívání opatrní lidé s chronickým onemocněním ledvin a trávicího traktu. Zvážit užívání by měly i těhotné a kojící ženy. Doporučujeme poradit se s ošetřujícím lékařem.
TIP: Správně usušený kořen pampelišky poznáte snadno. Dobře se láme. Lom má bílou barvu. Nemá žádný zápach. Chuť usušeného kořene pampelišky je slabě hořká.
Pampeliška kořen – účinky a obsah látek
Pampeliška obsahuje třísloviny, steroly, fytocidy, polysacharidy, inulin, hořčiny (taraxin, taraxasterin a laktukopikrin), betakaroten a vitamíny A, B2, C a D. Je bohatý na minerály – sodík, vápník, draslík, mangan, fosfor.
Podle toho, kdy jsme nasbírali kořen pampelišky, účinky se proměňují. Nejvíc inulinu je v kořenech nasbíraných na podzim. Chceme-li využívat benefity taraxinu, je dobré sbírat kořeny během léta, tedy v červenci a srpnu.
Využívat sílu kořene pampelišky je vhodné při trávicích potížích, zácpě nebo pálení žáhy. Blahodárně působí na produkci žluči i játra. Povzbuzuje při nechutenství. Je močopudný, pomáhá tedy čistit ledviny a močový měchýř. 2 Má protizánětlivé účinky. Působí jako prebiotikum. Je vhodný pro diabetiky, protože napomáhá srovnávat cukr v krvi. 1Zkoumají se účinky při onkologických onemocněních.
4 recepty z pampeliškových kořenů
Síla kořene pampelišky je známá. Naše babičky jej ale uměly využít zcela beze zbytku. Pokud nepotřebovaly jeho léčivé účinky, uvařili si z něj nápoj, který připomíná tolik milovanou kávu.
1. Kořen pampelišky – čaj
Čaj z kořene pampelišky vaříme ze sušených a nakrájených kořenů. Na čtvrt litru vody dáme lžičku kořene, krátce povaříme a necháme louhovat čtvrt hodiny. Čaj je skvělý při trávicích potížích i pálení žáhy. Uklidňuje žaludek a přispívá k rozvoji normální střevní mikroflóry. Povzbuzuje činnost ledvin.
2. Pampelišková tinktura
Úžasný prostředek, pokud potřebujete podpořit činnost jater a žlučníku. Jeho výroba ale chvíli trvá. Je potřeba dát usušený kořen pampelišky do silného alkoholu a nechat několik týdnů macerovat. Pak scedit. Užívá se lžička až dvě denně.
3. Přímá konzumace pampelišky – kořene
Pampeliškový kořen je možno konzumovat i přímo. Nasekaný kořen pampelišky (nebo nejlépe mletý kořen) můžeme jíst. Užívá se asi jedna čajová lžička, kterou pečlivě rozžvýkáme a zapijeme. Tato forma podporuje játra a žlučník.
4. Pampelišková káva
Pampelišku využívaly naše babičky jako zdravou náhražku kávy. Usušený kořen pampelišky opražíme a rozemeleme jako kávu. Dáváme jednu lžičku na hrníček nápoje.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.