Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Pampeliška květ

38 Kč 77 Kč 186 Kč 301 Kč od 38 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Možnosti doručení

Zlatá kráska, která rozzáří jaro – pampeliška. Květ je plný přírodních antioxidantů. Má mírně močopudné účinky, stabilizuje trávení i činnost žlučníku. Čaj z pampelišky je vhodný pro lehkou očistnou kůru krve a těla od toxinů.

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Pampeliška květ

Zlatá kráska, která rozzáří jaro – pampeliška. Květ je plný přírodních antioxidantů. Má mírně močopudné účinky, stabilizuje trávení i činnost žlučníku. Čaj z pampelišky je vhodný pro lehkou očistnou kůru krve a těla od toxinů.

Pampeliška květ

Pampeliška lékařská

Rozšířená trvalka luk i zahrad, kterou zahradníci nemají příliš v lásce. Je velice vytrvalá a snadno se rozmnožuje pomocí známých bílých paraplíček. V bylinkářství ale má velice důležitou úlohu.

Celá rodina pampelišky lékařské zahrnuje asi 120 druhů. Je to nízká rostlina, dorůstá asi 20 cm. Má jeden silný kořen, ze kterého vyrůstá trs sytě zelných listů. Její květy jsou sytě žluté. Z listů i stonku rostliny vytéká bílá hořká šťáva. Po zaschnutí nechává na kůži tmavé fleky, které se špatně umývají. Léčivá je celá rostlina. Využít se dá květ, list, kořen i bílá šťáva (latex).

Sběr pampeliškových květů

Pampeliška je typická jarní bylinka, která kvete v období dubna až začátku června. V této době můžeme vidět louky, ale i zahrady, zbarvené do nádherné barvy plné života a slunce. Po odkvětu se pampeliškový květ promění v známé nažky s bílým chmýřím. Doba sběru květů je tedy duben až červen.

Pampeliška květ

Pampeliška květ – účinky

Díky bohaté zásobě flavonoidů čistí pampeliška organismus a pomáhá obnovit přirozenou rovnováhu. Zároveň ulevuje při zažívacích potížích a celkově zlepšuje trávení. Pampeliška (květ) má stejně jako další části rostliny močopudné účinky. Pro léčbu urologických potíží, ale doporučujeme květ v kombinaci s listem a kořenem, které mají vyšší účinky. Květy se sbírají plně otevřené a, když je sucho, aby se předešlo hnilobným procesům.

Využití květů pampelišky

Zářivě žluté květy pampelišky můžeme využívat čerstvé nebo sušené. Obsahují přírodní látky, které jsou skvělými antioxidanty. Má mírné protizánětlivé účinky.

Pampeliška květ – čaj

Čaj z pampelišky užíváme při pročišťujících kůrách. Na jaře ho připravujeme z čerstvých květů. Po zbytek roku využíváme sušený květ pampelišky.

TIP: Pampeliška je úžasná v čajových směsích, kde její tělu prospěšné účinky podpoří další bylinky. Vyzkoušet můžete směs Slinivka nebo speciální očistnou směs Játra.

• Pampeliška med (sirup)

Na jaře nasbíráme květy pampelišek. Pozor, sbírají se, když jsou plně otevřené a je sucho. Základní počet je asi 300 květů,  což je s třetina kila, ale číslo berte orientačně. Květy lehce opláchneme. Chceme se zbavit malých černých broučků a dalšího hmyzu. Po té zalijeme litrem studené vody, přidáme šťávu z jednoho citronu. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Necháme vychladnout, přikryjeme pokličkou a necháme louhovat asi 24 hodin v chladu a temnu.

Druhý den důkladně přecedíme, přisypeme 1 kg cukru a promícháme. Postupně zahříváme k varu. Necháme vařit, dokud nedosáhneme konzistence sirupu či medu. Teď už mícháme pravidelně, a jakmile směs zezlátne, naléváme do připravených sklenic. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Pampeliškový med, nebo správněji sirup, není náhradou včelího medu. I když ho také můžeme používat jako sladidlo. Pomáhá harmonizovat trávení, uklidňovat žlučník a čistit krev. Má mírné močopudné účinky.

• Pampeliškové víno

Pampeliškové víno není jen úžasná kniha Raye Bradburyho, ale především přírodní posilující nápoj. Asi jeden litr nasbíraných květů spaříme 2,5 litry vroucí vody. Tak jako u medu necháme 24 louhovat a důkladně přecedíme. Nádoba, kde se bude šťáva měnit na víno, by měla mít minimálně 5 litrů. Přidáme 2 litry vody, kterou svaříme s 1,5 kg cukru. Vzniklý sirup nejprve schladíme a až pak přidáme k připravené šťávě. Přidáme 2 citrony a 2 pomeranče nakrájené na kolečka. Obojí musí mít kůru bez chemického ošetření. Rozpustíme 40 g droždí, nalijeme také do láhve.

Láhev uzavřeme kvasnou zátkou. Následujících 6 týdnů bude směs kvasit. Že je hotovo poznáme i podle toho, že citron a pomeranč klesnou ke dnu. Vzniklé víno stočíme do lahve, uzavřeme je a uložíme do chladného sklepa na minimálně šest měsíců.

Pampeliškové víno pomáhá při zažívacích potížích.

• Pampeliškový ocet

Méně tradiční recept, který má blahodárné účinky na naši kůži. Přidává se do koupelí jako tonikum i hojivý prostředek. Podrobný postup najdete u produktu Pampeliška – list.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9002813/