Vážení zákazníci, náš e-shop je momentálně na dovolené. Objednávky budou expedovány 22. 7. Děkujeme za pochopení.

Paprika pálivá

33 Kč 62 Kč 172 Kč 344 Kč od 33 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Možnosti doručení

Paprika je základním kořením maďarské kuchyně, kde výborně dochucuje guláše a polévky. Pokrmům dodá nejen lahodnou pikantní chuť ale také atraktivní červenou barvu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Pálivá paprika

Pálivá paprika je stálicí v českých kuchyních, kde ji obvykle kombinujeme s paprikou sladkou, jež tvoří základy pokrmů. Perfektně se hodí do masitých pokrmů, polévek ale své využití také snadno najde v lahůdkářství, tvoří například základní chuť tvarohové budapešťské pomazánky.

Paprika pálivá

Původ papriky

Paprika pochází z oblasti dnešního Mexika a je rostlinou, která dorůstá do větší výšky. Koncem 15. století se dostala do západní Evropy s objevením Ameriky. Postupem času se rozšířila po celém kontinentu a zvláště pálivé druhy získaly popularitu díky své schopnosti nahradit tehdy drahý pepř. Díky postupnému kultivování a šlechtění jednotlivých druhů se paprika stala jemným kořením s vlastní specifickou chutí. Dnes je téměř synonymem Maďarské kuchyně, kde se stala běžnou ingrediencí až na konci 19. století. Je zajímavé, že do Maďarska se nerozšířila díky zámořským objevům, ale spíše díky expanzi Osmanů na Balkánský poloostrov.

Pálivost

Pálivost chilli papriček se určuje pomocí Scovillovy stupnice, která měří obsah pálivé látky kapsaicinu

Chcete- li se dozvědět další informace o pikantnosti mletých paprik a chilli papriček, přečtěte si blogový článek: Vše o mleté paprice - jak ji vybrat, připravit i uschovat

Paprika pálivá