Tymián obecný
Oblíbená trvalka našich zahrad. Tymián obecný je nízký polokeř, který má rád slunce, a je trochu zimomřivý. I když starší rostliny zvládají bez problémů přezimovat až do – 15 °C. Původem je z jižních zemí, kde roste ve volné přírodě. Tymián je blízký příbuzný naší mateřídoušky. Má podobnou vůni, drobné listy i květy.
TIP: Pěstovat ho můžete v různých variantách. Krásně voní například citrónový tymián.
Tymián účinky
Stejně jako mateřídouška, má i tymián antibakteriální účinky. Normalizuje funkci dýchacích cest, pomáhá snížit zahlenění. Harmonizuje močovou soustavu a zlepšuje celkovou imunitu organismu.
V léčitelství se využívá především jeho antibakteriální a antiseptická schopnost. Pomáhá při léčbě nachlazení, kašle a zánětu průdušek. Čistí močové cesty a podporuje pravidelné vylučování moči. Využívá se při desinfekci ústní dutiny, ale také k léčbě nepříjemných lupů.
Tymián – recepty, jak ho zpracovat
Je spousta receptů na téma tymián. Sušený se využívá v kuchyni i léčitelství. Obvyklý je tymiánový čaj a sirup, ale vyzkoušet můžete i lahodný tymiánový med.
• Tymián – čaj
Tymiánový čaj je tradičním receptem lidového léčitelství. Na dvě deci vroucí vody stačí jedna lžička. 5 minut louhujeme. Popíjíme několikrát denně horký tymián – čaj. Účinky má především na dýchací cesty, uvolňuje zahlenění a pomáhá s vylučováním moči.
• Tymián – sirup
Dvě hrsti čerstvého tymiánu, klidně i kvetoucího, spaříme půl litrem vroucí vody. Přidáme jeden bio citron, nebo citron s chemicky neošetřenou slupkou nakrájený na kolečka a necháme louhovat přes noc. Druhý den přecedíme, zahřejeme na cca 80 °C a přidáme cukr (0,5 kg). Vaříme do hustoty sirupu, naléváme do čistých sklenic a ihned zavíčkujeme. Tymiánový sirup pomáhá při kašli a silném zahlenění. Může se podávat samotný nebo přidat do čaje.
• Tymiánový med
Voňavý tymiánový med vyrobíme jednoduše. Do včelího medu přidáme snítky tymiánu a necháme uvolnit účinné látky, chuť i vůni do medu. Trvá to minimálně týden. Užívá se podobně jako tymiánový sirup.
• Tymián v kuchyni
Skvělá bylinka, která ochutí pečená masa, hamburgery, ale také grilovanou či pečenou zeleninu.
• Odvar z tymiánu - lázeň pro nohy
Na tymiánovou lázeň se využívá odvar z tymiánu. Bylinu vložíme do studené vody, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme louhovat alespoň hodinu. Připravený odvar nalijeme do lázně pro unavené nohy.
• Tymiánová mast
Jedinečný pomocník při léčbě zánětu průdušek i nachlazení, kdy mažeme na oblast hrudní kosti, ale také na záda do oblasti mezi lopatkami. Při domácí výrobě se na tymiánovou mast používá nejčastěji vyškvařené sádlo.