Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Akát bílý květ

35 Kč 48 Kč 86 Kč 103 Kč od 35 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Možnosti doručení

Akát bílý, známe všichni jako nepříjemně trnitý keř. Možná vás ale překvapí blahodárné účinky jeho bílých květů. Akátový čaj vrací do rovnováhy trávení, má mírně projímavé účinky a uvolňuje křeče žaludku i střev

Detailní informace

Detailní popis produktu

Akát bílý květ

Akát bílý, známe všichni jako nepříjemně trnitý keř. Možná vás ale překvapí blahodárné účinky jeho bílých květů. Akátový čaj vrací do rovnováhy trávení, má mírně projímavé účinky a uvolňuje křeče žaludku i střev.

Akát bílý květ

Akát bílý (trnovník akát)

Keř akátu sice může odrazovat dlouhými ostrými trny, ale i tak je oblíbený. Hrozny jeho bílých květů totiž omamně voní, lákají včely s širého okolí, ale také bylinkáře a bylinkářky. Květ akátu je totiž skvělý do různých čajových směsí. Kvete v období května a června

Akát bílý je rostlina zavlečená do Evropy. Dostal se sem počátkem 17. století při plavbách z Ameriky. Zpočátku byl pěstován jako okrasná rostlina. Časem byly ale rozpoznány jeho léčebné účinky.

Jedovatost akátu

Využívá se proto pouze květ akátu, ostatní části rostliny jsou jedovaté. 

Akát bílý – účinky

Akát bílý nemá schválená zdravotní tvrzení. Níže uvedené tedy vychází pouze ze znalostí tradičního léčitelství.

Květy akátu uvolňuji křeče žaludku i střev a mají mírné projímavé účinky. Obecně akát bílý zlepšuje trávení. Harmonizuje vylučování žluči i moči. Zkoumají se jeho schopnosti mírnit stres a navodit klidný spánek.

1   https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13813455.2021.1966475

Akát bílý květ

Akát – využití

Z akátu se využívá pouze květ a to nejčastěji v sušené formě. Může se využívat samostatně v čaji či sirupu, nebo v nejrůznějších bylinných směsích.

TIP: Fantastickou chuť a vůni má akátový med. Můžeme si ho sice připravit sami, ale nejlepší je pravý od včel, které sbíraly pyl na akátových keřích.

Recepty  - jak zpracovat a využít akát

Akátový čaj

Doporučuje se při křečích žaludku a hladkého svalstva střev. Stačí spařit lžičku sušených květů a nechat chvíli odstát.

Akátový sirup – recept

Sirup se připravuje tradičním způsobem. 1,5 litrem vařící vody spaříme asi 100 kusů květů akátu. Přidáme biocitron nebo citron bez chemicky ošetřené slupky nakrájený na kousky a asi 40 g kyseliny citronové. Necháme odstát do druhého dne. Scedíme a zahřejeme na teplotu asi 80 °C. Přidáme 1,5 kg cukru a vaříme do konzistence sirupu. Horké naléváme do lahví, které ihned uzavíráme. Hotový sirup užíváme po lžičkách nebo přidáváme do čaje.