Akát bílý květ
Související produkty
Detailní popis produktu
Akát bílý květ
Akát bílý, známe všichni jako nepříjemně trnitý keř. Možná vás ale překvapí blahodárné účinky jeho bílých květů. Akátový čaj vrací do rovnováhy trávení, má mírně projímavé účinky a uvolňuje křeče žaludku i střev.

Akát bílý (trnovník akát)
Keř akátu sice může odrazovat dlouhými ostrými trny, ale i tak je oblíbený. Hrozny jeho bílých květů totiž omamně voní, lákají včely s širého okolí, ale také bylinkáře a bylinkářky. Květ akátu je totiž skvělý do různých čajových směsí. Kvete v období května a června
Akát bílý je rostlina zavlečená do Evropy. Dostal se sem počátkem 17. století při plavbách z Ameriky. Zpočátku byl pěstován jako okrasná rostlina. Časem byly ale rozpoznány jeho léčebné účinky.
Jedovatost akátu
Využívá se proto pouze květ akátu, ostatní části rostliny jsou jedovaté.
Akát bílý – účinky
Akát bílý nemá schválená zdravotní tvrzení. Níže uvedené tedy vychází pouze ze znalostí tradičního léčitelství.
Květy akátu uvolňuji křeče žaludku i střev a mají mírné projímavé účinky. Obecně akát bílý zlepšuje trávení. Harmonizuje vylučování žluči i moči. Zkoumají se jeho schopnosti mírnit stres a navodit klidný spánek.

Akát – využití
Z akátu se využívá pouze květ a to nejčastěji v sušené formě. Může se využívat samostatně v čaji či sirupu, nebo v nejrůznějších bylinných směsích.
TIP: Fantastickou chuť a vůni má akátový med. Můžeme si ho sice připravit sami, ale nejlepší je pravý od včel, které sbíraly pyl na akátových keřích.
Recepty - jak zpracovat a využít akát
Akátový čaj
Doporučuje se při křečích žaludku a hladkého svalstva střev. Stačí spařit lžičku sušených květů a nechat chvíli odstát.
Akátový sirup – recept
Sirup se připravuje tradičním způsobem. 1,5 litrem vařící vody spaříme asi 100 kusů květů akátu. Přidáme biocitron nebo citron bez chemicky ošetřené slupky nakrájený na kousky a asi 40 g kyseliny citronové. Necháme odstát do druhého dne. Scedíme a zahřejeme na teplotu asi 80 °C. Přidáme 1,5 kg cukru a vaříme do konzistence sirupu. Horké naléváme do lahví, které ihned uzavíráme. Hotový sirup užíváme po lžičkách nebo přidáváme do čaje.