Bylinná směs odvodnění, vhodná pomoc při otoku kotníku, lýtek a celkového zavodnění organismu, z pečlivě vybraných bylin: kopřivy, hlohu, přesličky, tužebníku a...
Bylinná směs výborné chuti i vůně podporuje normální činnost cévní soustavy a přispívá k přirozenému běhu kardiovaskulárního systému. Namíchána z borůvkové natě, bazalky, hlohu,...
Bylinná směs pro štíhlou linii a vitální tělo. Obsahuje černý bez, zlatobýl, červená řepa a libeček. Jednu polévkovou lžíci zalejte 400-500 ml teplé vody, nebo...
Jaterní bylinná směs z přesličky, pampelišky, třezalky, měsíčku a jitrocelu přispívající k optimální funkci trávící soustavy. Jednu polévkovou lžíci zalijte 400-500 ml...
Akát bílý, známe všichni jako nepříjemně trnitý keř. Možná vás ale překvapí blahodárné účinky jeho bílých květů. Akátový čaj vrací do rovnováhy trávení, má mírně projímavé účinky a uvolňuje křeče žaludku i střev.
Akát bílý (trnovník akát)
Keř akátu sice může odrazovat dlouhými ostrými trny, ale i tak je oblíbený. Hrozny jeho bílých květů totiž omamně voní, lákají včely s širého okolí, ale také bylinkáře a bylinkářky. Květ akátu je totiž skvělý do různých čajových směsí. Kvete v období května a června
Akát bílý je rostlina zavlečená do Evropy. Dostal se sem počátkem 17. století při plavbách z Ameriky. Zpočátku byl pěstován jako okrasná rostlina. Časem byly ale rozpoznány jeho léčebné účinky.
Jedovatost akátu
Využívá se proto pouze květ akátu, ostatní části rostliny jsou jedovaté.
Akát bílý – účinky
Akát bílý nemá schválená zdravotní tvrzení. Níže uvedené tedy vychází pouze ze znalostí tradičního léčitelství.
Květy akátu uvolňuji křeče žaludku i střev a mají mírné projímavé účinky. Obecně akát bílý zlepšuje trávení. Harmonizuje vylučování žluči i moči. Zkoumají se jeho schopnosti mírnit stres a navodit klidný spánek.
Z akátu se využívá pouze květ a to nejčastěji v sušené formě. Může se využívat samostatně v čaji či sirupu, nebo v nejrůznějších bylinných směsích.
TIP: Fantastickou chuť a vůni má akátový med. Můžeme si ho sice připravit sami, ale nejlepší je pravý od včel, které sbíraly pyl na akátových keřích.
Recepty - jak zpracovat a využít akát
Akátový čaj
Doporučuje se při křečích žaludku a hladkého svalstva střev. Stačí spařit lžičku sušených květů a nechat chvíli odstát.
Akátový sirup – recept
Sirup se připravuje tradičním způsobem. 1,5 litrem vařící vody spaříme asi 100 kusů květů akátu. Přidáme biocitron nebo citron bez chemicky ošetřené slupky nakrájený na kousky a asi 40 g kyseliny citronové. Necháme odstát do druhého dne. Scedíme a zahřejeme na teplotu asi 80 °C. Přidáme 1,5 kg cukru a vaříme do konzistence sirupu. Horké naléváme do lahví, které ihned uzavíráme. Hotový sirup užíváme po lžičkách nebo přidáváme do čaje.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.