Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Jak dlouho sušit bylinky v sušičce?

Sušička je naprosto úžasná věc. Nicméně musíme s ní umět zacházet, abychom si nasbírané bylinky nezničili. Sušení v sušičce totiž není jen čase. Co všechno si při sušení pohlídat a jak sušit bylinky, abychom je nezničili, si povíme v dnešním článku.

Sušení bylinek v sušičce? Základem je příprava

Bylinky sbírejte v době jejich největší síly. Často je to jarní období, které je nejvhodnější ke sběru mladých rostlin, ale kořeny se naopak sbírají na podzim. Pokud můžete na sběr bylinek vyrazit hned ráno, uděláte dobře. V tuto dobu, jakmile opadne rosa, jsou plné esenciálních olejů. Naopak nedoporučuje se sbírat bylinky po dešti, kdy jsou příliš zmáčené.

sušení bylinek

Před sušením 

Zkontrolujte stav bylinek. Vyřaďte všechny rostliny, které jsou napadené plísní, hnilobou nebo škůdci. Mytí bylinek před sušením není vždy nutné. Nicméně pokud jsou bylinky zašpiněné od hlíny, opláchněte je, vodu z nich oklepejte a nechte je oschnout. Bylinky potřísněné ptačím (a jiným) trusem, vyhoďte. Pokud se pustíte do sušení květů, vyklepejte z nich všechny broučky.

Pozor

Nikdy nesbírejte bylinky v těsném sousedství zemědělských polí, nebo poté, co jste na zahradě použili hnojivo či herbicid. Mohly by vám vážně uškodit. Podobně vynechte bylinky, které rostou kolem frekventovaných cest.x

Jak dlouho sušit bylinky v sušičce

Doba sušení není jediná podstatná. Stejně důležitá je i teplota, při které bylinky sušíme. Obecně lze říci, že bylinky je lepší sušit při nižších teplotách do 40 °C. Doba sušení záleží na obsahu vody v rostlině. A mění se také podle toho, zda sušíme celou rostlinu, nebo jen její listy či květy. Nejdéle totiž prosychají stonky rostlin.

sušení bylinek v sušičce

Teplota a doba - sušení bylinek v sušičce

Tato tabulka poskytuje užitečné informace pro správné sušení různých bylinek v sušičce. Pomůže vám přesně určit optimální teplotu a dobu sušení pro každou konkrétní bylinku, což je důležité pro zachování chuti, vůně a účinných látek bylinek.

Bylinka

Doporučená teplota

Čas

Máta

35 °C

2-3 hodiny

Bazalka

40 °C

4-5 hodin

Oregano

40 °C

2-3 hodiny

Šalvěj

35 °C

4-6 hodin

Heřmánek

35 °C

2-3 hodiny

Tymián

35 °C

3-4 hodiny

Meduňka

35 °C

2-3 hodiny

Majoránka

35 °C

3-4 hodiny

Pampeliška kořen

40 °C

4-5 hodin

Bylinky citlivé na teplotu sušení

Jak sušit meduňku v sušičce, aby mi nezčernala? Jak sušit mátu v sušičce, aby neztratila svou typickou vůni? Sušení majoránky v sušičce se mi nedaří, plesniví. To jsou nejčastější dotazy, se kterými se setkáváme. Meduňkamátalibeček i majoránka jsou totiž velice citlivé na teplotu, při které probíhá sušení. Při vyšších teplotách černají, ztrácí svou typickou vůni a chuť. Proto doporučujeme sušit při nižších teplotách a raději déle.

TIP

Pláty v sušičce po hodině sušení přeházejte. Většina domácích sušiček má totiž vyhřívání od spodu a spodní patra jsou tak usušené jako první, ale horní jsou stále ještě vlhké. Přeházením docílíte rovnoměrného usušení.

Jak sušit bylinky bez sušičky

Pokud nemáte sušičku, nebo si chcete nasušit jen trošku bylinek pro radost a nákup stroje neplánujete, máte i jiné možnosti, jak zužitkovat dary přírody.

Sušení na čerstvém vzduchu

Metoda, kterou využívali bylinkáři od pradávna. Je levná a jednoduchá, jen trošku náročnější na prostor. Bylinky sbírejte i se stonky a svazujte do menších svazků. Ty pak zavěste na suchém, tmavém a velice dobře větraném místě. Bylinky takto schnou poměrně dlouho. Záleží na vlhkosti vzduchu (počasí), ale obecně lze počítat s jedním až dvěma týdny.

Jak dlouho sušit bylinky v sušičce?

Jak dlouho sušit bylinky v troubě

Tady je jedna zásadní podmínka. Musíte mít možnost nastavit nízkou teplotu. Jako minimum se udává 50 °C, ale při této teplotě se vám listy a květy citlivější bylinek spálí. Pokud můžete nastavit teplotu okolo 35 až 40 °C je to ideální. Bylinky rozložte na plech a pravidelně kontrolujte. Délka sušení bude záležet na jednotlivých bylinkách. Minimum budou dvě hodiny.

TIP – Jaké bylinky sušit na čaj?


Můžete samozřejmě postupovat podle obtíží, které potřebujete řešit. Nicméně do celého procesu lze přizvat také vaši intuici. Zkuste se projít po zahrádce a nechat bylinky, ať vás k sobě přitáhnou. Nebo se podobně posaďte k usušeným bylinkám a nechte intuici, ať sestaví váš osobní čaj. Je to zajímavá forma relaxace, která odvede pozornost od běžných starostí a přinese uvolnění. A jako bonus máte váš vlastní bylinkový čaj. Směsi na konkrétní neduhy, pak nakupte u bylinkářů.

Jak poznám dobře usušené bylinky?

Dobře proschlé bylinky jsou křehké, šustí a jdou jednoduše rozmělnit v prstech. Stonky se lámou a vydávají praskavý zvuk. Na omak jsou všude dokonale suché. Jakmile přivoníte k usušeným bylinkám, měli byste cítit jejich typickou vůni. Pak neztratily své aroma. Nesmí být cítit po hnilobě nebo plísni. Pak došlo při sušení k chybě a bylinky musíte vyhodit. Barva má být stále zelená. Pokud jsou bylinky zabarvené do černa, spálily se. 

dobře usušené bylinky

Skladování usušených bylinek

Dobře usušené bylinky vložte do uzavíratelné nádoby a skladujte na tmavém a chladném místě. Doporučujeme si jednotlivé nádoby popsat, včetně data sušení. Lépe se pak zorientujete ve vlastních nádobách. Dobře usušené a uskladněné bylinky si své účinné látky a aroma podrží minimálně jeden rok.

Sbírání bylinek je úžasná relaxace. Procházka přírodou, objevování jednotlivých bylin a jejich zkoumání při sběru vás spolehlivě odvede od každodenních starostí. A při sušení bylinky provoní váš domov. Vyberte si bylinky, které bezpečně poznáte a víte, že rostou v lokalitě dále od zemědělské produkce. Ty ostatní, které budete potřebovat, můžete koupit u nás v Bylinné zahradě. My už si proces sušení i zdroj, ze kterého bylinky pochází, pohlídáme.

Jak dlouho sušit bylinky v sušičce?