Bobkový list (Vavřín vznešený)
V kuchyni ho známe po názvem bobkový list, v zahradách zase jako vavřín vznešený. Dva názvy, ale jedna rostlina. A víte, odkud ho ještě znáte? Vzpomeňte si na vavřínové věnce okolo hlav císařů starověkého Říma.
Je to keř, kterému se daří především v jižních zemích, odkud také pochází. U nás často vymrzá. Bobkový list je v českých domácnostech znám jako velice aromatické koření. Nedovedeme si bez něj představit některé omáčky, ale ani nálev na okurky. Má ale také vysoký obsah léčivých látek, díky kterým ho ctíme jako léčivku.
Bobkový list - účinky
Listy vavřínu obsahují bílkoviny, vlákninu, silice a také hořčiny. Z další léčivých látek jsou to glykosidy, třísloviny, vitamíny (A, B, C, kyselina listová) a minerály (vápník, selen, měď, zinek, železo, hořčík a draslík).
Recepty z bobkového listu
Bobkový list využíváme samozřejmě jako silné aromatické koření. Jeden lístek stačí na ochucení omáčky. V léčitelství se využívá především čaj z bobkového listu a odvar. Připravit si ale můžete i prášek z bobkového listu.
Bobkový list – čaj
Už naše babičky využívaly čaj z bobkového listu na kašel. Na jeden hrníček stačí 2 listy bobkového listu a 5 minut louhování. Čaj popíjíme horký. Můžeme si ho osladit medem.
Odvar z bobkového listu na bolavé klouby
Na odvar na klouby potřebujeme 300 ml vody a asi 5 g rozdrcených bobkových listů. Povaříme asi 10 minut a následně necháme aspoň 3 hodiny louhovat. Odvar můžete popíjet po malých doušcích (nevypít najednou) nebo přikládat na bolavé klouby jako obklad.
Sirup z bobkového listu
Proti úpornému kašli je velice účinný sirup z bobkového listu. Na přípravu potřebujete asi čtvrt listru čerstvé citronové šťávy, půl kila cukru a 15 lístků vavřínu (bobkový list). Smícháme a na mírném plameni vaříme, dokud nezískáme konzistenci sirupu. Doporučujeme hlídat si teplotu, aby nešla k varu. Zbytečně bychom se připravili o cenné vitamíny. Sirup skladujeme v lednici ve skleněných lahvích a užíváme po lžičkách.
Prášek z bobkového listu
Rozemeleme bobkový list na jemný prášek a uložíme do sklenice se šroubovacím víčkem. Nebo zakoupíme bobkový list mletý. Tento prášek užíváme při cukrovce 2. typu. Nenahradí klasickou léčbu, ale je výborným doplňkem. Denní dávka je malinké množství asi na špičku nože, které důkladně zapijeme velkou sklenicí čisté vlažné vody. Pozor na dodržení maximální denní dávky bobkového listu.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152419/