Bylinná směs pro štíhlou linii a vitální tělo. Obsahuje černý bez, zlatobýl, červená řepa a libeček. Jednu polévkovou lžíci zalejte 400-500 ml teplé vody, nebo...
Bylinný čaj namíchaný z jitrocele, tužebníku, řebříčku a kopřivy napomáhající při obtížích s hladinami cholesterolu v krvi. Jednu polévkovou lžíci zalejte 400-500 ml...
Čaj vhodný při onemocněních horních cest dýchacích doprovázených kašlem. Namíchán z plicníku, anděliky, třapatky, dobromyslu a lahodné pomerančové kůry. Jednu polévkovou...
Hořká chuť zeměžluči napravuje trávení. Blahodárně působí na játra, žlučník a celý trávicí systém. Podporuje peristaltiku střev i zdravou chuť k jídlu. Působí na metabolismus a slezinu. Umí uklidnit tělo a povzbudit imunitu.
Zeměžluč okolíkatá
Někteří bylinkáři tvrdí, že název bylinky spojuje dvě slova: země-žluč. Nebo jsou to slova tři? Ze-mě-žluč. Spojení vymysleli naši předci a opřeli se o schopnost bylinky podpořit vylučování žluči. Je to dvouletka, která dorůstá maximálně půlmetrové výšky. První rok tvoří jen přízemní růžici a až druhým rokem vyrůstá lodyha s přisedlými lístky. Kvete od června do září. Sbírá se nať, která se při sběru musí ustřihnout. Rostlina totiž nemá pevné kořeny, poškodila by se a při druhém vyrašení by nemohla vysemenit.
Zeměžluč – účinky
Bylinkáři milovaná hořká bylinka zeměžluč. Léčivé účinky zajišťuje vysoký obsah hořčin, pryskyřic a glykosidů. Obsahuje také silice, třísloviny, mastné kyseliny, cukry a vosky.
Zeměžluč – využití
Zeměžluč působí na normální trávení a má relaxační účinky. Podporuje dobré usínání.Vysoký podíl hořčin ji předurčuje k působení na trávicí systém, játra a žlučník. Má podporovat peristaltiku střev a tvorbu žaludečních šťáv. Léčitelé ji využívají k podpoře chuti k jídlu, při pálení žáhy, nadýmání, ale třeba také v boji proti střevním parazitům. Má podporovat metabolismus těla, správnou funkci sleziny. Je oblíbená při detoxikaci a boji s infekčními onemocněními trávicího traktu.
Bylinkáři z ní vytvářejí obklady nahemeroidy a kožní problémy. Využívají její schopnost posilovat imunitu a podporovat hojení ran. Má zvyšovat tlak krve a uklidňovat duši a tělo.
Zeměžluč – nežádoucí účinky
Užívání zeměžluči by měly vynechat těhotné a kojící ženy, zde by se hořčiny mohly přenést do mléka a zkazit jeho chuť. Předávkování bylinkou může vyvolat zvracení a průjem.
Zeměžluč – recepty
Základním prostředkem je jednoduchý nálev. Nicméně bylinkáři ze zeměžluči vyráběli také aperitivy, tinktury nebo třeba obklady.
• Zeměžluč – čaj
Čaj připravíme jako jednoduchý nálev. Vezmeme lžičku bylinky a hrnek vroucí vody. Zalijeme a necháme 10 minut louhovat pod pokličkou. Čaj podporuje trávení, ulevuje od těžkého žaludku po jídle.
• Zeměžluč – obklady
Z nálevu můžete připravit obklady, které se přikládají na rány, hemeroidy a kožní problémy.
• Aperitiv
Pro povzbuzení chuti k jídlu připravovaly babičky aperitiv z zeměžluči a máty peprné. Přidat můžete také plátky citronu. Vše zalijte dobrým bílým vínem a necháte týden louhovat. Víno by mělo pomoci uklidnit také rozbouřený žlučník.
• Zeměžlučové víno
Přidáte-li do výše uvedeného aperitivu také heřmánek a pelyněk, získáte silnější prostředek pro povzbuzení jater a žlučníku.
Na potíže s trávením je výborná tinktura z zeměžluči. Vezmete 20 g sušené bylinky a zalijete ji asi dvěma deci silného alkoholu. Necháte dva týdny macerovat a pak slijete. Užívá se 20 kapek třikrát denně.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.