Zásilkovna zdarma od 699,- do Z-boxu.

Jak usušit libeček, aby se nezkazil

Libeček je tradiční bylinka českých zahrad. Jeho výraznou chuť milujeme v polévkách, ale také třeba při pečení masa. Zároveň je to přírodní lék, které ve svých dílech zmiňuje svatá Hildegarda z Bingenu i středověký lékař Mattioli.

Využití libečku v přírodním léčitelství

Libeček je bohatý na esenciální oleje, hořčiny, třísloviny, ale také vitamíny a minerály. Podle bylinkářů působí blahodárně na ledviny a je silně močopudný. Doporučují ho také při léčbě revmatických potíží, na trávení, při kašli a při silné menstruaci.

Sv. Hildegarda, abatyše benediktinského řádu a slavná léčitelka 12. století, libeček uvádí ve svých spisech, jako všestrannou bylinu proti mnoha lidským potížím. Vyzdvihuje jeho schopnost ulevit při kašli, bolesti břicha a srdečních obtížích.

Pěstování libečku

Libeček je bujně rostoucí bylina, která je velice snadná na pěstování. Potřebuje ale prostor, protože se během sezóny umí rozrůst v impozantní až dva metry vysokou rostlinu. Pokud ji chcete pěstovat na balkoně , vyberte větší nádobu a bylinku pravidelně prořezávejte. Listy pak můžete rovnou sušit.

Jak usušit libeček, aby se nezkazil

Jak usušit libeček

Snad každý ví, že z libečku se využívají listy. Pro léčivé účinky, se ale využívá celá rostlina. Můžeme tedy sbírat a sušit jak listy libečku, tak i jeho kořen a semena.

Část libečku

List

Kořen

Semena

Kdy sbírat

Sbíráme v létě, kdy jsou listy plné šťávy a mají nejsilnější aroma.

Kořen sbíráme na podzim a to u rostlin, které jsou minimálně 2 až 3 roky staré.

Pokud chceme semena libečku, musíme ho nechat vykvést a semena plně uzrát.

Jak sbírat

Sbíráme pouze zdravé listy bez hmyzu.

Pečlivě vybíráme zdravé a silné kořeny. Pozor na hnilobu.

Semena musí být zralá. Jdou snadno oddělit z květenství.

Sušení

Sušíme volně na vzduchu, nebo v sušičce.

Pečlivě omyté a osušené kořeny nakrájíme a sušíme nejlépe v sušičce.

Semena rozprostřeme a sušíme volně na vzduchu.

Skladování

Skladujeme v papírových sáčcích, nebo neprůhledných nádobách s dobře uzavíratelným víkem.

Mytí bylinek před sušením je velice diskutované téma. Na jedné straně se z nich omyje prach a nečistoty, na druhé straně přílišným namáčením mohou ztratit něco ze svých cenných látek. Omýváme proto velice krátce a bylinky ihned necháváme volně oschnout.

Pozor: Sběr a sušení kořenů má mnoho úskalí.

Je potřeba vybírat pouze silné kořeny nejlepší kvality a během sušení i skladování dobře hlídat, aby nebyly napadeny plísní. Je také těžké zajistit dostatečné množství pro úlevu při potížích. Naštěstí v Bylinné zahradě máme libečkový kořen od zkušených pěstitelů.

Jak nejlépe usušit libeček na vzduchu

Libeček dobře schne i bez využití domácích pomocníků. Rozložte ho do jedné vrstvy, nebo svažte do malých svazků a zavěste. Do poručujeme sušit na vzdušném a stinném místě. Dobře usušené listy by měly jít snadno rozdrtit mezi prsty, kořeny pak jsou tvrdé.

Jak usušit libeček, aby se nezkazil

Jak dlouho sušit libeček v sušičce

Libeček obsahuje hodně aromatických látek. Pokud o ně nechcete přijít, měli byste dodržet spíše nižší teploty sušení. Zkušení bylinkáři doporučují maximální teplotu 40 °C a raději delší dobu sušení. Listy a kořeny sušíme zvlášť, v jedné vrstvě. Pokud se do sušení libečku pustíte poprvé, raději ho pravidelně kontrolujte.

TIP – Jak sušit bylinky rovnoměrně?
Rovnoměrné sušení zajistí proházení jednotlivých plátů s bylinkami. Doporučujeme alespoň dvakrát za dobu sušení. Jde o to, dát pláty, které jsou nejdále od zdroje tepla, blíže a naopak.

Léčivé účinky libečku

Využití libečku v léčitelství je poměrně rozsáhlé. Podle bylinkářů můžeme z listů připravit silný močopudný čaj, který pomůže z očistou ledvin a močového měchýře. V kombinaci s břízou je čaj z libečku výborný na revmatické potíže. Ze stejného nálevu můžete připravit i koupel pro bolavé klouby. 

Jak usušit libeček, aby se nezkazil

Je součástí výborné směsi pro uklidnění nadýmání a pálení žáhy, ale také uvolnění střevních křečí. Do směsi na čaj přidejte fenykl, puškvorec, pampelišku, řebříček a kmín.

V kombinaci s kontryhelem a řebříčkem je podle léčitelů výborný pomocník při nepravidelné menstruaci.

TIP: Libeček je výborným pomocníkem na hubnutí. I proto se stal součástí naší vyhlášené čajové směsi na hubnutí.

​​​​Pozor – čaj z listů libečku nebo kořenů nemohou užívat:
Těhotné ženy, malé děti a lidé trpící otoky způsobenými nedostatečnou činností srdce či ledvin. Nevhodný je i při těžkých poruchách ledvin.

Libeček – použití podle starých babských rad

V receptářích babek kořenářek najdeme mnoho zajímavých receptů. Nás nejvíce zaujal posilující čaj ze semen libečku, libečkové víno a libečkový sirup.

1) Posilující čaj ze semen libečku pro posílení organismu i jako afrodisiakum

Půl lžičky semínek libečku zalijte hrnkem vroucí vody. Nechte odstát asi deset minutek. Pije se po jídle maximálně dvakrát za den. Je určen ke krátkodobé vzpruze. Neužívejte proto dlouhodobě. Nevhodný pro těhotné ženy.

2) Libečkové víno

Do lahve dobrého bílého vína přidejte hrst čerstvých listů nebo čerstvého rozdrceného kořene (mimo sezónu lze nahradit sušenými listy i kořenem). Nechte asi deset dní pracovat a pak přefiltrujte. Pijeme před jídlem jeden panák vína. Víno má pomáhat při pálení žáhy a pocitech plnosti.

Jak usušit libeček, aby se nezkazil

3) Libečkový sirup

Na kašel a pro podporu dýchacích cest připravovaly babky kořenářky léčivý sirup. Do dvou hrnků vody daly hrnek sušených listů. Směs svařily asi na polovinu a po mírném ochladnutí přidaly hrnek medu. Sirup skladujeme v chladu a užíváme po lžičkách.Nezapomeňte ale, že libeček jako léčivka může být pouze podpůrným prostředkem klasické léčby, kterou stanoví váš ošetřující lékař. 

Libeček – využití v kuchyni

Je po staletí oblíbeným dochucovadlem středoevropské kuchyně. Někteří si bez něj nedovedou představit bramboračku, jiní ho zbožňují v pečených masitých receptech. Je součástí oblíbené sušené zeleniny s kořením, která je bez glutamátů i soli.

Jak usušit libeček, aby se nezkazil