Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Libeček list

28 Kč 44 Kč 101 Kč 120 Kč od 28 Kč
Momentálně nedostupné Momentálně nedostupné Momentálně nedostupné Momentálně nedostupné Zvolte variantu
Varianta
Možnosti doručení

Voňavé listy libečku provoní bramboračku, ale pomohou i s mnoha neduhy. Upravují menstruaci, harmonizují cévní soustavu a ulevují, když bolí žaludek. Mírní nadýmání. Jsou močopudné a skvělým pomocníkem při těžkých nohou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Libeček list

Voňavé listy libečku provoní bramboračku, ale pomohou i s mnoha neduhy. Upravují menstruaci, harmonizují cévní soustavu a ulevují, když bolí žaludek. Mírní nadýmání. Jsou močopudné a skvělým pomocníkem při těžkých nohou.


Libeček list

Libeček lékařský

Libeček pochází zřejmě z oblasti blízkého východu, ale na českých zahrádkách má své pevně dané místo. Milujeme ho v polévkách, dušených a pečených masech, ale také v salátech. Při pěstování ale pozor. Libeček umí vytvořit mohutný trs vysokých až jeden a půl metru. V kuchyni se využívají listy libečku, v léčitelství pak list, kořen a také semena.

Libeček – účinky

Libeček obsahuje vonné silice s terpinolem a karvakrolem. Je bohatý na draslík a vitamíny A, C, E, B a také rutin. Obsahuje kyseliny, cukry, hořčiny, třísloviny, pryskyřici i furokumariny.

Pozor, libeček ve větším množství může u citlivých osob vyvolat alergickou reakci. Opatrné by také měly být těhotné ženy a malé děti.

Libeček – použití

Libeček umí povzbudit tělo k vyšším výkonům a zároveň ale pomoci v relaxaci. Je skvělý při trávicích potížích a nadýmání.  Odvodňuje a napomáhá v normální činnosti cévní soustavy. Ulevuje při pocitu těžkých nohou.

Bylinkáři doporučují užívání libečku při nemocech ledvin, čištění krve a detoxikaci těla. Dávají ho lidem, kteří mají dnu, bolestivé revma nebo revmatoidní artritidu. Podle tradičního léčitelství pomáhá libeček rozpouštět ledvinové kameny i písek, ale také žlučové kameny. Ženám je dáván čaj z libečku při nepravidelné menstruaci. Traduje se, že je přírodním afrodisiakem.

Libeček list

Recepty s libečkem

Každý asi známe voňavý zelený libeček. Využití v kuchyni v kuchyni je poměrně široké a záleží jen, jak moc si oblíbíte jeho výraznou vůni a chuť. Tradičně se přidává do vývarů, zeleninových polévek a do bramboračky. Skvělý je ale také v pokrmech z dušeného a pečeného masa. Mladé listy mohou být zajímavým zpestřením jarních salátů.


Bouquet garni

Slavný svazek bylin, který doporučují renomovaní kuchaři, ale znají ho i české maminky. Základem bývá libeček, petržel, tymián a bobkový list. Ale přesný recept neexistuje. Záleží, jaký pokrm budete chtít připravit. Bylinky se sváží potravinovým provázkem a přidají k ostatním surovinám při vaření. Před konzumací nebo třeba mixováním se z pokrmu jednoduše vyndají.

Čaj z listů libečku

Jednoduchý nálev připravíte ze lžičky sušených listů a hrnku horké vody. Je to rychlý pomocník při nadýmání, žaludečních křečích, nebo pokud chcete harmonizovat menstruaci.


Polévkové koření z libečku

Libeček můžete používat jako koření přímo, jen listy nasekat, v bouquet garni, jako sušenou bylinku nebo také jako tzv. polévkové koření (maggi). Čerstvý libeček i se stonky rozmixujeme ve vodě. Povaříme 30 minut. Přecedíme, přidáme sůl a olej a pomalu redukujeme do konzistence klasického maggi.


Libečková sůl

Libeček rozmixujeme a přidáme hrubozrnnou sůl. Hmotu rozprostřeme na pečící papír na plechu a dáme sušit do trouby. Pozor, teplota by neměla překročit 50 °C, aby se bylinka nespálila. Usušená libečková sůl dochutí polévky, maso i pečenou zeleninu.

Odvar z libečku

Silnější čaj připravíte jako odvar. Lžičku listů zalijete studenou vodou a přivedete k varu. Vaříte 10 minut a necháte ještě dalších 10 minut odstát.

Libeček list