Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Rýmovník: Nejlepší průvodce péčí o tuto léčivou bylinku s tipy na pěstování a použití

Sympatická bylinka je dnes doslova hitem. Když se řekne rýmovník, využití vidí každý při nachlazení, rýmě a nemocech horních dýchacích cest. Možná vás ale překvapí, že jeho potenciál je daleko větší.

Snadné pěstování 

Málokterá bylinka se tak dobře pěstuje v domácích podmínkách. Vydrží opravdu hodně, a pokud mu dáte dobré podmínky, odměnou vám bude bujarý růst. Má rád světlo a dostatek zálivky. A jasně komunikuje, pokud mu něco schází. Nevěříte? Mrkněte do tabulky. Také množení rýmovníku zvládne i začínající pěstitel. Stačí ustřihnout kousek stonku s lístky, dát na pár dní do vody a můžete zasadit novou rostlinku. 

Pozor! Rýmovník nemá rád mráz.

Je potřeba ho chránit při převážení v zimě, ale také pokud větráte a v blízkosti okna je rýmovník. Jeho listy se snadno spálí.

Maminky (a nejen ony) milují rýmovník – využití v praxi

Už samotný název bylinky napovídá, že jeho nejčastější využití bude při rýmě, nachlazení a nemocech horních cest dýchacích. Nicméně podle bylinkářů je blahodárný také při závažnějších onemocněních dýchacích cest, jako je třeba astma. A příznivci rýmovníku ho doporučují i při horečce, bolesti hlavy, nebo při trávicích obtížích.

V létě, kdy tolik nehrozí nachlazení, oceníte rýmovník, pokud vás bodne nějaký obtížný hmyz. Šťáva z listů rýmovníku je báječnou první pomocí. Výborný má být také jako pomocník při kontrole vysokého krevního tlaku, při potížích ledvin, detoxikaci organismu a onemocněních pokožky. Často také bývá využíván pro svou schopnost přinášet úlevu při nadměrné psychické zátěži.

TIP: Onemocnění dýchacích cest nás provází od podzimu do jara. Rýmovník je skvělou první pomocí, ale někdy je potřeba zapojit bylinky se silnějšími účinky na dýchací cesty. Při silných potížích se zvláště osvědčila směs Dýchací cesty.

7. top receptů s rýmovníkem – využití listů krok za krokem

Sesbírali jsme pro vás recepty, které zapojí rýmovník do vašeho bylinkového arzenálu. Rýmovník můžete využívat čerstvý, tepelně zpracovaný, ale třeba i naložený. V čem?

1. Čerstvý rýmovník v boji s bacily

Nejjednodušší způsob využití a praktická první pomoc, když domácnost navštíví virózy. Už jeho přítomnost funguje jako domácí aromaterapie. Šťávu z listů můžete pomazat kolem nosu, pokud cítíte, že se o vás pokouší rýma a nachlazení.

2. Rýmovník – čaj, který pohladí rozbouřené trávení

Čaj z rýmovníku příjemně prohřívá a připisují se mu blahodárné účinky na harmonizaci trávicích cest i ledvin. Stačí vložit jeden čerstvě utržený lístek do hrníčku a zalít horkou vodou. Po pár minutách je čaj z rýmovníku připraven.

3. Sprej do nosu

Připravte se na virovou sezónu a uvařte si léčivý sprej do nosu. V základním receptu jsou lístky rýmovníku (10 ks), lžička kvalitní soli (mořská, himalájská) a půl litru vody. Lístky rozdrtíme se solí a dáme do vroucí vody. Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut louhovat. Scedíme, nalijeme do lahvičky s pumpičkou a uchováváme v chladu.

Pro zvýšení účinků můžete vodu vyměnit za Vincentku (vynechte sůl), přidat měsíček lékařský a glycerin (na toto množství asi lžíci), který zvlhčuje sliznice nosu. Takto připravený sprej často při lehčí rýmě zastoupí kapky z lékárny.

4. Populární rýmovníkový sirup tzv. za studena

Tento recept koluje mezi bylinkáři i maminkami a patří k těm nejoblíbenějším způsobům využití rýmovníku. Na sirup z rýmovníku potřebujete čistou sklenici, doporučujeme vyvařit, lístky rýmovníku, cukr (ideálně třtinový) a citron s neošeřenou kůrou. Pro zajímavější chuť můžete přidat i pomeranč.

Postupně klademe vrstvy listů, cukru a plátků citrónů (pomerančů), až zaplníme sklenici. Tu postavíme na okno a necháme několik týdnů odpočívat, dokud se cukr nerozpustí. Pozor, sklenici kontrolujte, a jakmile začnou listy pouštět šťávu, protřepávejte. Horní vrstvy by mohly chytit plíseň. Nakonec vše scedíme a užíváme při nachlazení. Obvykle se podává dětem malá lžička, dospělým velká lžíce 3x denně.

5. Rýmovník jako desinfekce

Šťáva z listů rýmovníků funguje nejen na štípance, ale také jako první pomoc, pokud potřebujeme desinfikovat drobné škrábance a ranky.

6. Rýmovníková tinktura

Praktický pomocník při nachlazení a rýmě, kterého můžete mít po ruce třeba v kanceláři nebo na cestách, se dá velice snadno připravit i v domácích podmínkách. Stačí obrat listy rýmovníku a zalít je silným čistým alkoholem.

Nejdostupnější je asi 40% vodka. Necháme asi tři týdny louhovat a pak scedíme. Užíváme po kapkách. Uvádí se, že ideální denní dávka je jedna kapka tinktury na jedno kilo váhy člověka. Tedy žena, která váží 60 kg, by neměla překročit denní množství 60 kapek. A ty rozdělí asi do tří dávek.

7. Hojivá mast z rýmovníku

Velice příjemná forma využití rýmovníku, kterou oceňuji především děti. Právě ty trpí při rýmě odřeným nosem, který umí mastička pomoci zahojit. Zároveň působí pozitivně na uvolňování ucpaného nosu a zahleněného hrudníku.

Vezměte asi čtvrt kila domácího sádla a rozpusťte ho v hrnci. Do horkého sádla vložte dvě hrsti nakrájených rýmovníkových listů. Pro zesílení hojivých účinků doporučujeme přidat velkou špetku měsíčku lékařskéholevanduleheřmánku. Asi hodinu vařte na mírném plameni. A pak nechte odstát do druhého dne. 

Druhý den znovu rozehřejte a pomalinku vařte opět asi hodinku. Následně přecedíme a mast slijeme do malých nádobek. Do hotové masti můžete přidat pár kapek vitamínu E pro lepší hojení drobných poranění sliznic a eukalyptového oleje, který zvýší aroma účinky rýmovníku.

Pokud se u vás ještě rýmovník nezabydlel, snad mu teď dáte šanci. A pokud vás doma často trápí nemoci dýchacích cest, podívejte se, jaké další bylinky a bylinné směsi jsou připraveny pomoci.