Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Vyřešte zánět průdušek s našimi babskými radami

Zánět průdušek dokáže potrápit malé děti, ale také dospělé. Ve většině případů je doprovázen silným kašlem, který nepříjemný a často i vysilující. Babské rady na průdušky se snaží zatočit nejen s kašlem, ale také se zánětem samotným.

Musíme rozlišovat dvě formy zánětu průdušek (bronchitidy) – akutní a chronický. Ke každé variantě se totiž přistupuje zcela jinak. Akutní zánět způsobuje virová či bakteriální infekce. Průdušky a průdušinky jsou plné hlenů a kašel je přirozenou reakcí těla, jak dostat hlen pryč. Pokud trvá až tři měsíce a opakuje se i v dalším roce považujeme ho za chronický zánět. Příznaky jsou vykašlávání žlutého až zeleného hlenu, dušnost, únava a často také nechutenství.

Zánět průdušek inkubační doba

U akutního zánětu průdušek je inkubační doba jeden až tři dny. Je zánět průdušek nakažlivý? Je to infekční onemocnění, takže je nakažlivý. Jeho šíření můžete omezit posilováním imunity a dostatečnou hygienou. 

TIP: Dbejte na dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Do jídelníčku zařaďte čerstvé ovoce a zeleninu. A přidat můžete i bylinné čaje. Výborná je směs Imunita, která podpoří přirozenou obranyschopnost těla.

Jak rychle vyléčit průdušky

Základem léčby je klid a odpočinek. Můžeme tišit suchý kašel a v pozdějším stádiu podpořit vykašlávání hlenů. Výborné jsou zábaly, průduškové čaje a domácí bylinné masti. Maminky se často ptají, jak rychle vyléčit průdušky u dětí? Je to v podstatě totéž. Je potřeba dítě udržet v klidu a teple, podpořit přirozenou imunitu a pracovat s kašlem. Důležitý je vyšší příjem tekutin, které pomáhají ředit hleny. Ideální jsou bylinné čaje na průdušky.

Čaj na průdušky

Jak jde k sobě zánět průdušek a studený čaj? Je jistě skvělý na doplnění tekutin, které jsou nezbytné pro ředění hlenů a jejich snazší vykašlávání. Nicméně léčivý bylinný čaj by měl být teplý nebo alespoň vlažný. Z bylin jsou vhodný černý bez, divizna, fenykl, jalovec, oregano a tymián. Při počátečním suchém kašli bylinkáři doporučují podběl a anděliku.

Domácí zábal na průdušky

  • Priessnitzův zábal na průdušky – Základem je studený mokrý obklad, který se přikládá na hrudník. Na něj se dá nepromokavá a neprodyšná vrstva, která zajistí zapaření. Poslední vrstvou je například široká šála. Cílem je prokrvení a prohřátí oblasti a tím nastartování léčebných procesů. Zábal se přikládá minimálně na hodinu, ideální je ale čas 2 až tři hodiny. 

Pozor, nedávejte zábal na noc, nebo pokud je na kůži ekzém či jiné poranění. Studený zábal je ideálním pokud zánět průdušek doprovází horečka.

  •  Suchý a teplý zábal na průdušky se využívá při zánětu bez horečky a vlhkém kašli. Výborné jsou nahřívací polštářky.
  • Olejový zábal na průdušky patří k typickým babským radám. Do zahřátého oleje se namočí bavlněný čtverec, který se přiloží na kůži (pozor na teplotu, aby nedošlo k poškození kůže). Přes něj se dá igelit a vyhřátý ručník. Opět je cílem prohřát postižené průdušky. Podobně naše babičky využívaly i sádlový zábal na průdušky, jelikož sádlo bylo dostupné v každé chalupě. Sádlový zábal na průdušky (i olejový) můžete obohatit bylinkami. Výborný je tymián.
  • Cibulový zábal na průdušky – Cibule patřila mezi základní zbraně našich babiček proti nepříjemnému kašli. Na zábal vzaly dvě cibule, nakrájely je a povařily v troše vody s anýzem. Okapanou cibuli pak položily na plátýnko, jakmile byly dost chladné, aby mohly na kůži, přiložily obklad na hrudník. Přidaly další vrstvy a nechaly působit asi hodinu. Cibule výborně působí na produktivní kašel, který dostává nepříjemné hleny z průdušek.

TIP: Vyzkoušejte na noc cibulovou misku. Jednu cibuli nakrájejte na kostičky a dejte do misky vedle postele. Do vzduchu se dostanou účinné látky cibule, které uklidní kašel, bojují s nákazou a hlavně zajistí klidnější spánek. 

TIP: Domácí tymiánová mast: Domácí vyškvařené sádlo zahřejte ve vodní lázni a vložte do něj tymián. Na pět lžic sádla dejte 5 lžic tymiánu (může být i sušený). Nechte macerovat zahřáté asi půl hodiny a pak nechte dalších 24 hodin odstát. Znovu zahřejte a přeceďte. Mast se maže na oblast okolo hrudní kosti.

TIP

Domácí bylinné tinktury si připravíte velice snadno sami. Potřebujete pouze silný čistý alkohol a vybranou bylinu. Tu necháte v alkoholu (za občasného protřepání) minimálně tři týdny macerovat. Pak scedíte a máte silný domácí lék, který se užívá po lžičkách.

Bylinný prášek proti kašli

Méně známým babským receptem na průdušky je oreganový prášek proti kašli. Ale podle bylinářů je neuvěřitelně účinný při úporném kašli. Příprava je víc než snadná. Vezmete lžičku medu od českých včeliček. Popadnete oregano, které máte nachystané do pokrmů italské kuchyně. Trochu utřete na prášek, který smícháte s medem. Meducína je hotová.

 Bylinný prášek z oregana je velice dobře přijímám dětmi. Ty zaujme sladká chuť medu a bylinku většinou ani nepostřehnou? Mimochodem víte, že sladkost umí tlumit kašel. Působí totiž na psychiku. Uklidní a tím se zklidní i nepříjemné kašlání.

Inhalace

Součástí léčby každého kašle je podle našich bylinkářů také inhalační léčba. Můžete využít esenciální oleje a aromalampy, nebo sáhnout po tradiční verzi – hrnec, voda, bylinky a ručník. Tady máte jistotu, že zároveň prohřejete dýchací cesty, prokrvíte je a nastartujete léčebné procesy. Výborné bylinky pro inhalaci jsou diviznamateřídouškatymiáneukalyptus.

Vždy ale pamatujte, že zánět průdušek je závažné onemocnění a měli byste ho konzultovat s lékařem. Zvlášť pokud se jedná o chronickou formu. Tam jsou sice bylinky skvělou podpůrnou léčbou, ale základem by vždy mělo být odborné vyšetření a pravidelné kontroly.