Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Jak se zbavit únavy v závěru roku? Sílu dodají bylinky na energii

5 zaručených tipů proti únavě a vyčerpání

Někdy je na nás toho moc. Náročné zaměstnání, péče o rodinu i chmury valící se na nás z médií. Když se k tomu přidá i přirozený útlum přírody, můžeme mít pocit, že proti únavě a vyčerpání nelze nic udělat. Překvapivě toho lze udělat docela hodně.

1. Bylinky proti únavě

V přírodní lékárně najdeme spoustu bylinek proti únavě. Každá působí trochu jinak, ale vždy nám pomohou dodat více energie. Některé umí prohloubit spánek a lépe tak dobít baterky pro následující den. Jiné jsou okamžitou vzpruhou, další pomohou rozptýlit oblak chmur.

2. Upravte svůj režim a více spěte

Pokud potřebujete více energie, musíte v noci dostatečně spát. Jenže někdy není zrovna jednoduché hlavu tzv. vypnout a zabrat. Skvělým pomocníkem je čaj z meduňky nebo kozlíkové kapky. 

TIP: Dekorativní doplněk a zároveň velice účinný pomocník je bylinný polštářek pro lepší spánek. Jsou to malé polštářky, které naplníte levandulí, nebo chmelem, a na noc si je dáte pod velký polštář. Uklidňující vůně bylinek vám pomůže s rychlejším usínáním i vydatnějším nočním spánkem.

3. Pohyb na čerstvém vzduchu a chybějící vitamin D

Vypravte se na procházku, proběhněte se, přidejte do programu víkendový výlet na hory. Unavíte tělo, vyplavíte hormony štěstí a dovolíte přirozenému svitu pomoci s produkcí vitamínu D.

4. Věnujte se věcem, co máte rádi. Vrátí radost i do všedních dní

Každý den bychom si měli dělat drobné radosti. Je sice fajn, si koupit nějakou drobnost, ale daleko lepší je věnovat se koníčkům. Najděte si čas na čtení, posezení s přáteli, nebo se třeba vraťte k háčkování. Je jedno, co budete dělat. Hlavně, když vám to vykouzlí úsměv na tváři.

5. Relaxujte

Pravidelně relaxace přináší nejen dobrý pocit, ale je to také výborný léčebný prostředek pro tělo i duši. Můžete si pustit příjemnou hudbu a jen tak odpočívat. Uvařit si lahodný meduňkový čaj a zapálit svíčku. Skvělé jsou i vonné esence. Důležité je uvolnění a hluboké dýchání.

Klasické byliny proti únavě

Nedáte-li dopustit na jednoduché bylinné čaje, doporučujeme sáhnout po královně českých bylin. Kopřiva je neuvěřitelný životabudič. Její síla dokáže napomoci s detoxikací organismu, doplní stopová množství důležitých prvků a doslova nakopne vaše tělo.

Podobně jako ostropestřec i pampeliška působí přímo na trávicí systém, játra a žlučník. Hořčiny, které obsahuje, navíc povzbuzují chuť k jídlu. Tedy k doplnění důležitých živin a zdrojů energie.

Někdy únava nepramení z vyčerpání fyzického těla, ale temnot, které halí naši duši. Třezalka umí být pomocníkem, který navrátí emoční rovnováhu, zažene mraky a vrátí pozitivní náladu. Bonusem pak je lepší spánek, který je nezbytný pro obnovení fyzických sil.

Listy ginkgo biloby působí blahodárně na srdce, cévní soustavu i náš mozek. Připisuje se jim mnoho blahodárných účinků, pro nás je ale důležité, že fungují také jako čaj na energii.

Méně známy je maralový kořen, který se k nám dostal až ze Sibiře. Traduje se o něm, že napomáhá regeneraci těla při únavě, podporuje přirozenou obranyschopnost těla i činnost srdce. Je vzpruhou i pro naši duševní činnost.

Mezi východní byliny proti únavě řadíme i ženšen. Tamní léčitelé mu připisují obrovské schopnosti. Řadí ho mezi byliny, které zvyšují odolnost organismu proti fyzickému i psychickému stresu. Má podporovat imunitu, ale také prohlubovat spánek.

Nápoj proti únavě, aneb utrejch staré Sýkorové

Pokud jste odvážní, můžete vyzkoušet lektvar z česneku a citronu. Je to nakopávák, který pro každého, ale příval energie za to stojí. Odšťavněte čtyři citrony. Šťávu z citronů zalijte 2 litry převařené vody a přidejte drcený stroužek česneku. Nechte v lednici odpočívat asi 48 hodin. Pijte skleničku ráno po dobu asi tří týdnů. Nápoj je možné dosladit medem.