Pampeliška – smetanka lékařská
Oblíbená bylina dětí i bylinkářů a nenáviděný plevel zahradníků. Obojí je pampeliška - smetánka lékařská. Představovat ji nemusíme. Zná ji každý. Na jaře umí proměnit louky a zahrady v žlutou záplavu, která se po odkvětu promění bílá chmýříčka poletující krajinou.
Zajímavé je, že rostlina se dá využívat naprosto celá. Květ pampelišky, listy i kořeny. Můžete těžit z léčebných benefitů, nebo vyzkoušet některé z kuchařských receptů našich babiček. Dokonce i bílé mléko (latex), které vytéká z poraněných částí rostliny, se dá použít k léčení. Pomáhá při boji s kuřími oky a bradavicemi.
Kořen pampelišky – nežádoucí účinky
Obecně je kořen pampelišky velice dobře tolerován lidským tělem a nezpůsobuje žádné větší vedlejší účinky. Přesto by měli být v jeho užívání opatrní lidé s chronickým onemocněním ledvin a trávicího traktu. Zvážit užívání by měly i těhotné a kojící ženy. Doporučujeme poradit se s ošetřujícím lékařem.
TIP: Správně usušený kořen pampelišky poznáte snadno. Dobře se láme. Lom má bílou barvu. Nemá žádný zápach. Chuť usušeného kořene pampelišky je slabě hořká.
Pampeliška kořen – účinky a obsah látek
Pampeliška obsahuje třísloviny, steroly, fytocidy, polysacharidy, inulin, hořčiny (taraxin, taraxasterin a laktukopikrin), betakaroten a vitamíny A, B2, C a D. Je bohatý na minerály – sodík, vápník, draslík, mangan, fosfor.
Podle toho, kdy jsme nasbírali kořen pampelišky, účinky se proměňují. Nejvíc inulinu je v kořenech nasbíraných na podzim. Chceme-li využívat benefity taraxinu, je dobré sbírat kořeny během léta, tedy v červenci a srpnu.
Využívat sílu kořene pampelišky je vhodné při trávicích potížích, zácpě nebo pálení žáhy. Blahodárně působí na produkci žluči i játra. Povzbuzuje při nechutenství. Je močopudný, pomáhá tedy čistit ledviny a močový měchýř. 2 Má protizánětlivé účinky. Působí jako prebiotikum. Je vhodný pro diabetiky, protože napomáhá srovnávat cukr v krvi. 1Zkoumají se účinky při onkologických onemocněních.
1. Kořen pampelišky – čaj
Čaj z kořene pampelišky vaříme ze sušených a nakrájených kořenů. Na čtvrt litru vody dáme lžičku kořene, krátce povaříme a necháme louhovat čtvrt hodiny. Čaj je skvělý při trávicích potížích i pálení žáhy. Uklidňuje žaludek a přispívá k rozvoji normální střevní mikroflóry. Povzbuzuje činnost ledvin.
2. Pampelišková tinktura
Úžasný prostředek, pokud potřebujete podpořit činnost jater a žlučníku. Jeho výroba ale chvíli trvá. Je potřeba dát usušený kořen pampelišky do silného alkoholu a nechat několik týdnů macerovat. Pak scedit. Užívá se lžička až dvě denně.
3. Přímá konzumace pampelišky – kořene
Pampeliškový kořen je možno konzumovat i přímo. Nasekaný kořen pampelišky (nebo nejlépe mletý kořen) můžeme jíst. Užívá se asi jedna čajová lžička, kterou pečlivě rozžvýkáme a zapijeme. Tato forma podporuje játra a žlučník.
4. Pampelišková káva
Pampelišku využívaly naše babičky jako zdravou náhražku kávy. Usušený kořen pampelišky opražíme a rozemeleme jako kávu. Dáváme jednu lžičku na hrníček nápoje.
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9002813/