Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Nejlepší čaj na kašel pro děti? Ten od babičky bylinkářky

Naše babičky byly moudré. Nespoléhaly se na léky, ale pomoc hledaly v přírodě. Věděly, co pomáhá na suchý kašel, která bylinka umožní lepší vykašlávání. A když přišlo na děti, připravily lahodný čaj proti kašli, který přinesl rychlou úlevu.

To je opravdu specifická disciplína. Má totiž tři zásadní podmínky. Musí vonět, musí chutnat a hlavně by měl zabírat téměř ihned. A nic vám nepomůže, pokud budete mít báječně účinný čaj na kašel, když vám dítko řekne, že čajík nevoní, nebo že mu nechutná. Co ordinovaly naše babičky? Při prvních potížích se spolehly na voňavou mateřídoušku, lahodný lipový květ a krále bylinek černý bez.

Nejlepší čaj na kašel pro děti? Ten od babičky bylinkářky

TIP: Med vždy vylepší chuť čaje! Navíc pomáhá uklidnit podrážděné sliznice i pocuchané dětské nervy.

Mateřídouška - Už její vůně uklidňuje

Básníci ji spojují s mateřskou láskou, staří bylinkáři s Pannou Marií a babičky i milovaly pro její krásné růžové kvítky a omamnou vůni. Blahodárně působí na dýchací cesty a celý imunitní systém. I proto je to první volba pro dětský čaj na kašel.

Lípa - Národní symbol i zbožňovaná léčivka

Lípě se přisuzují téměř bájné účinky. Ale každý, kdo jednou vyzkoušel lipový čaj na kašel, na voňavý květ lípy nedá dopustit. Dětem, které trápil dráždivý kašel, vařily babičky čaj z lipových květů, který osladily domácím medem.

Černý bez - Nekorunovaný král bylinek

Bolavý krk, zahlenění a horečka jsou typickými příznaky podzimních viróz. Úlevu přináší čaj na kašel ze sušených květů bezu. Čaj je dětmi velice dobře přijímán. Má příjemnou vůni a mírně nasládlou chuť, kterou mu dávají přírodní cukry. Pro děti, ale určitě můžete přidat med.

Kašel nechce ustoupit?

Kašel často bývá velice vytrvalý a nezřídka se stane, že dítě trápí i několik týdnů. Zásadní je samozřejmě poradit se s dětským lékařem. Zdárnou léčbu, ale můžete podpořit dalšími bylinkami. Skvělý je eukalyptus, který se hodí do inhalací nebo aroma lampičky. Usnadní dýchání a zabíjí bacily ve vzduchu. Imunitu podpoří echinacea a andělika.

Nejlepší čaj na kašel pro děti? Ten od babičky bylinkářky

Účinné bylinky na suchý kašel

Suchý kašel vzniká podrážděním dýchacích cest. Ty je potřeba uklidnit rozbouřené dýchací cesty a dovolit jim, aby se zahojily. Což může být někdy velice nesnadný úkol. Uklidnění dýchacích cest přináší vůně eukalyptu, čaj na kašel ze sladkého dřeva lékořice a jarního podbělu. Výborný a opravdu chutný je také domácí sirup z tymiánu na kašel.

TIP: Zkuste domácí lipové pastilky na kašel. Děti je milují. Výroby se nemusíte bát, je snadná.

Jsou bylinné tinktury vhodné pro děti?

Bylinné tinktury vznikají dlouhodobou macerací bylinek v silném alkoholu. Vzniká tak extrakt, který stačí užívat po kapičkách. Jeho největší výhodou je, že je připraven k okamžitému použití. Některé maminky se ale obávají právě alkoholu, který je nosným médiem účinných látek. Pokud i vy máte takové obavy, kapejte tinktury do horké vody. Ta alkohol odpaří a získáte rychlého pomocníka v boji proti kašli.

Nejlepší čaj na kašel pro děti? Ten od babičky bylinkářky

Babské rady na kašel

Je toho spousta, co naše babičky používaly. Nad všemi babskými radami na kašel, ale rozhodně vládne obyčejná cibule. Připravovaly z ní sladký sirup, nebo ji krájely na kolečka a dávaly ji na noc vedle postele. Schválně tyto babské rady na kašel někdy vyzkoušejte. Možná vás překvapí, jak dobře zabírají. Babičky, také rozvěšovaly v místnosti vlhká prostěradla, nebo ručníky. Proč? Zvlhčil se tak vzduch a nemocnému dítku se lépe dýchalo.

Léčba malého pacienta zkrátka musí být vždy komplexní. Je potřeba vytvořit mu příjemné prostředí, ve kterém se uvolní. Do vzduchu můžeme dostat více vlhkosti i vonné esence eukalyptu. Imunitu můžete podpořit bylinnou směsí Nachlazení od Bylinné zahrady. A uvařte mu dětský čaj proti kašli z těch nejvoňavějších a nejchutnějších bylinek, který osladíme medem. Pamatujte, že trojice mateřídouška, černý bez a lípa, je prověřena staletími.