Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Trápí vás PMS? Bylinky pomohou vrátit duševní pohodu

Proměny ženy během měsíčního cyklu jsou naprosto přirozené. Procházíme fázemi klidu a uzemnění i chvílemi, kdy cítíme obrovský příliv energie. A tak to má být. Horší je, když určitou část cyklu provází nepříjemné projevy. Cítíme se nateklé, náladu máme jako na horské dráze, jsme podrážděné a někdy trpíme i bolestmi. Moudrá matka příroda nám ale dala sílu bylin, které umí výrazně pomoci.

Premenstruační syndrom je stále trochu záhadou

Ač je premenstruační syndrom (PMS) všeobecně uznávaný, nikdo zatím přesně neví, co ho způsobuje. Proč některé ženy při PMS trpí fyzicky i psychicky, zatím co jiné ani netuší, že nějaký PMS je. Obecně se má za to, že za PMS a psychickou nepohodou, kterou způsobuje, stojí kombinace různých vlivů. Jedním z nich bude předmenstruační výkyv hormonů a nastupující estrogenová dominance.

Bylinky na PMS

Část bylinek, které bylinkáři doporučují pro harmonizaci nálady při PMS, pomáhá vyrovnat se tělu s přívalem estrogenu. Další působí přímo na ženskou psychiku a mírní depresivní stavy, vnitřní pnutí, přehnanou plačtivost, nesoustředění a třeba i stav lhostejnosti a demotivace.

Trápí vás PMS? Bylinky pomohou vrátit duševní pohodu

Bylinková úleva před menstruací

S hormonálními výkyvy při PMS pomáhají bojovat bylinky na menstruaci. K naprosto základním ženským bylinkám řadí bylinkáři drmek, kontryhel a maliník. Často se doporučuje i sladké dřevo neboli lékořice a velice příjemná máta. Pokud trošku tápete, po jaké bylince sáhnout, je ideální zvolit vyladěný čaj na menstruaci, jako je bylinkářkami sestavená směs Menstruace.

Kouzelné bylinky pro větší pohodu

Navodit lepší pohodu i otupění ostrých hran rozhárané duše zprostředkují bylinky, které působí přímo na ženskou psychiku. Jejich kouzlo není jen v účinných látkách bylinek, ale také ve zpomalení. Na chvíli se zastavíte, vezmete do ruky hrníček voňavého meduňkového čaje a necháte svým tělem protékat uklidňující energii léčivé přírodní síly. 

Naše babičky svým dcerám před nástupem menstruace vařily nálev z dobromysli. Už její název napovídá, že je to bylinka, která má schopnost vracet dobrou mysl tam, kde se na chvíli ztratila. A já vám prozradím, že naše dobromysl, je staré dobré oregano, které máte určitě ve vaší kuchyni.

Trošku silnějším kalibrem pro navrácení psychické pohody je pak třezalka nebo bylinná směs Dobrá nálada, která třezalku obsahuje. Podle bylinkářů totiž třezalka působí blahodárně na menstruační cyklus a zároveň umí mírnit i chmurné stavy. Podle některých léčitelů je třezalka nazývána přírodním antidepresivem.

Pozor! Pokud užíváte hormonální antikoncepci nebo léky na deprese, měly byste se třezalce vyhnout. Ovlivňuje totiž vstřebávání léků a tím i jejich působení na lidský organismus.

Meditací proti projevům PMS

Víte, že nepříjemné projevy PMS můžete ovlivnit i pravidelným pohybem a využíváním relaxačních technik. Výborné jsou jógové sestavy, které pozitivně působí na naše fyzické tělo, ale také na emoční rovnováhu. A když k nim přidáte čtvrthodinovou meditaci, během krátké doby pocítíte výrazné zlepšení.

Bylinkářský trik pro okamžitou pomoc

Na závěr pro vás mám jeden bylinkářský trik přímo z Bylinné zahrady, který může přinést velice rychlou úlevu od špatné nálady při PMS. Bez nutnosti mít po ruce horkou vodu a čekat než se bylinkový čaj udělá. A tím jsou bylinné tinktury, které si můžete koupit, nebo sami doma připravit. Stačí pak dát lžičku tinktury z meduňky do skleničky studené vody a chvíli popíjet. Úleva se většinou dostaví do půl hodinky.

Trápí vás PMS? Bylinky pomohou vrátit duševní pohodu

Klasická léčba nepříjemných projevů PMS většinou zahrnuje nasazení hormonální antikoncepce. Ač tento způsob léčby nezatracujeme, rozhodně doporučujeme nejprve vyzkoušet bylinky a jejich působení. Většinu žen příjemně překvapí, jak málo stačí, aby znovu našly svou psychickou rovnováhu. Bez ohledu na to, v jaké fázi cyklu se zrovna nachází.