Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Jak posílit imunitu u dospělých i u dětí

Jarní únava i nekonečné virózy umí potrápit celé rodiny. Z neustálého koloběhu rým, kašle a viróz přesto lze vystoupit. Jen je potřeba vědět, jak posílit imunitu.

Podpora imunity přírodní cestou

Můžete vyrazit do lékárny a nakoupit si nejrůznější doplňky stravy. Nicméně několik vlastně docela drobných změn v denní rutině dokáže zázraky. Posílení imunity přírodní cestou zahrnuje komplexní přístup k zdravějšímu způsobu života. Chce to přidat pohyb, dostatek ovoce a zeleniny i slunce. Dostatečný pitný režim můžete doplňovat bylinnými čaji, které umí povzbudit přirozenou obranyschopnost těla.

Dostatečný odpočinek

Možná to bude překvapující, ale klíčem ke všemu je dostatek kvalitního spánku. Takže omezit ponocování, spát v dobře vyvětrané místnosti a před spaním nekoukat do mobilu. Proč? Protože to má přímý vliv na kvalitu vašeho spánku, jak potvrzují lékaři . 

 
Jak posílit imunitu u dospělých i u dětí

Naopak šálek lahodného bylinkového čaje před spaním vám pomůže s usínáním i kvalitou spánku. Vyzkoušet můžete chmel, heřmánek, kozlík lékařský i levanduli. Nebo vsaďte na vyladěnou směs bylin pro klidný spánek.

Dobře fungující přirozená očista těla

Naše tělo neustále odbourává nejrůznější odpadní látky, které by mohly naše zdraví poškodit. Klíčovými orgány při detoxikaci těla jsou játra, střeva a ledviny. Pokud tedy chceme zvýšit obranyschopnost našeho organismu proti běžným nachlazením i vážnějším nemocem, je dobré o tyto čističe pečovat. 

Naprosto zásadní bylinkou pro očistu a obnovu jater je ostropestřec mariánský. Bylinkáři doporučují měsíční očistou kúru, po které by měl přijít příval nové energie. Imunita a střeva se dnes považují za doslova spojené nádoby. Střeva jsou vnímána jako orgán přímo ovlivňující naši imunitu. Jejich činnost příznivě ovlivňují bylinky na trávení, jako je fenyklheřmánekmátapampeliška. Na ledviny zase blahodárně působí artyčokkopřivapetrželřebříček.

Vitamíny pro silnou imunitu

Všichni to známe. Vitamíny mají přímý vliv na naši obranyschopnost. Víte, ale že to není pouze tolik skloňovaný vitamín C? Nesmíme zapomínat na plné spektrum vitamínů, ale také na minerály. Naše tělo zkrátka potřebuje všeho tak akorát.

Jak posílit imunitu u dospělých i u dětí

Klíčem je vyvážená strava s dostatkem zeleniny a ovoce. Když přijde na otázku jak posílit imunitu, babské rady doporučují pravidelnou konzumaci fermentovaných potravin, které obsahují nejen vitamíny, ale mají také příznivý vliv na naše střeva. Bylinkáři zase nedají dopustit na echinaceu 2 , šípek a kopřivu. Jsou bohatou zásobárnou vitamínů, minerálů a přírodních látek, které umí doslova nakopnout naši imunitu. Zvlášť šípek tady sehrává doslova klíčovou roli. Obsahuje totiž víc vitamínu C než mnohé ovoce a k tomu ještě karoten, vitamíny B1, B2 a P a minerály.

TIP: Silná imunita? Sirup z šípků jí pomůže dosáhnout 

Sirup můžete připravit na podzim z čerstvých plodů. Skvělý je ale také ze sušených šípků. Stačí je rozdrtit a zalít vodou v poměru jedna ku jedné. Přivedeme k varu a čtvrt hodinky vaříme. Odstavené necháme asi dvě hodiny odpočívat, přecedíme přes čistý látkový kapesník. Pak přidáme asi půl kila cukru, citronovou šťávu a zahřejeme na 80 °C a plníme do čistých lahví. Užívá se po lžičkách během celé zimy.

Optimální váha

Je to tak. Nadváha nepřispívá k silné obranyschopnosti organismu. Je proto důležité nezapomínat na pravidelný pohyb, ideálně na čerstvém vzduchu. A hlídat si rozumnou váhu je také dobré. Sáhnout můžete po bylinkách na hubnutí, jako je třeba černý bezlibečekpampeliškalevandule.

Pitný režim nepodceňujte

Aby mohl organismu dobře fungovat a bránit se virům i bakteriím, potřebuje dostatek tekutin. A těmi opravdu nemyslíme sladké kolové nápoje, alkohol, ani tolik oblíbenou kávu. Základem pitného režimu by měla být voda, doplněná o jemné bylinné čaje. Skvělá je bylinná směs pro dobrou náladu, která má lahodnou chuť a zároveň přinese optimismus i v pochmurnějších dnech. 

Jak posílit imunitu u dospělých i u dětí

Dejte sbohem stresu

Stres se stal součástí našich životů. A pokud chceme mít silnou imunitu, musíme se s ním naučit pracovat. Bylinkáři doporučují čaje na uvolnění a bylinky, které přináší úlevu v každodenním životě, jako je meduňkatřezalkakozlíklevandule

TIP: Vyzkoušejte sílu maralího kořene


Na Sibiři je maralový kořen považován za doslova životabudič. Připisuje je se mu schopnost harmonizovat mentální zdraví a regenerovat tělo při velké únavě.

Jak posílit imunitu u dětí

Jakmile přijde období plískanic, začnou se na setkáních maminek objevovat otázky, co na imunitu pro dvouleté dítě, co na imunitu do školy, nebo třeba co na imunitu pro děti v době chřipek. A takto bychom mohli pokračovat dál. 

dětská imunita

Je potřeba si uvědomit, že imunita dětí se vyvíjí a bez reakcí na první setkání s viry se to neobejde. Je dobré to vnímat tak, že zkrátka rýma ani kašel nejsou žádná dramata.

I tak ale samozřejmě můžeme dětskou imunitu podpořit. Výborný a dětmi přijímaný je šípkový čaj a šípkový sirup. V případě nastupujícího nachlazení můžeme uvařit zázvorový čaj s citrónem, který dětskou imunitu doslova nakopne. Pomůže i třapatka, rakytník s vysokým obsahem vitamínu C, nebo hřejivá česneková polévka.

TIP: Vyzkoušejte náš recept na nejlepší šípkový čaj, který bude zaručeně chutnat dětem i dospělým a bude plný všech vitamínů, co šípek obsahuje.

Co na imunitu v těhotenství?

Nachlazení a viry se nevyhýbají ani těhotným ženám. Přesto bychom měli být velice obezřetní, čím budeme imunitu v těhotenství posilovat. Nejlepší je spolehnout se na procházky na čerstvém vzduchu, dostatek spánku a příjem vitamínů v ovoci a zelenině. 

Jak posílit imunitu u dospělých i u dětí

Sáhnout můžete také po bylinkách, ale raději vždy konzultujte s lékařem či bylinkářem. Často se doporučuje šípkový čaj. Je výborný, ale podporuje prokrvení tkání, proto zvlášť v prvním trimestru opatrně. Naopak velice prospěšný pro imunitu těhotných je rakytník, minerály a vitamíny pomůže doplnit také kopřiva. Úžasný na imunitu i rozbouřené trávení je zázvor.

TIP: Domácí zázvorová lízátka

Vyrobíte je za chvilku. Vezmete lžíci sušeného zázvoru a hrníček cukru. V hrníčku rozehřejete spolu se lžičkou másla a pomalu začnete přilévat vodu s citronem. Jakmile cukr zkaramelizuje a začne se tvořit pěna, stáhneme z vařiče. Lízátka můžete tvořit ve formičkách, nebo stačí dělat velké kapky na pečící papír. Jsou výborná proti těhotenské i cestovní nevolnosti. Rychle podpoří imunitu nastávající maminky, ale třeba také dětí.

Dlouhodobé potíže s imunitou

Pokud se vám již delší dobu zdá, že vaše imunita je opravdu slabá, neváhejte a navštivte lékaře. Může to být signál závažného onemocnění.