Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Jak udělat šípkový čaj, aby chutnal celé rodině

Chuť dobře udělaného šípkového čaje má být osvěžující. Je potřeba dát si pozor, aby v něm nezůstaly nepříjemné chloupky, ale také abychom při přípravě zbytečně nepřicházeli o cenné vitamíny.

Růže šípková a šípky na čaj

Šípková růže je planě rostoucí keř, který je na jaře plný nádherných růžovobílých kvítků. Z nich později vyrostou plody, krásně červené šípky. Ty sbíráme na podzim v plném zralosti. Jak poznat, že jsou šípky na čaj zralé? Mají krásnou červenou barvu, jsou pevné a jdou snadno utrhnout. Když odpadnou při prvním doteku, přišli jsme pozdě, už jsou přezrálé. Můžeme počkat na novou sezónu, nebo si koupit sušené šípky z dobrého zdroje

Jak udělat šípkový čaj, aby chutnal celé rodině

Pozor: Na svou obranu před nenechavci používá velice ostré trny. Šípky proto doporučujeme sbírat v rukavicích.

Jak skladovat sušené šípky?

Dobře usušený šípek poznáte jednoduše. Je velice tvrdý. Jakmile ho dáte do hmoždíře a rozbijete, rozpadne se na spoustu malých kousků. Šípky skladujte v suchu při pokojové teplotě bez přístupu světla a v uzavíratelné nádobě. 

Šípek – účinky na náš organismus

Všichni asi víme, že šípky jsou bohaté na vitamín C. Dokonce tak bohaté, že strčí do kapsy většinu ovoce i zeleniny. Navíc obsahují spoustu antioxidantů, vitamíny skupiny B a vitamín K. Tělu dodají i minerály, jako je fosfor, vápník, draslík a hořčík. Jsou zkrátka takovou malou vitamínovou a minerální bombou. 

Je šípkový čaj močopudný?

Šípek je velice silný antioxidant a přikládá se mu schopnost čistit tělo. Podporuje totiž tvorbu moči a tím vyplavování nežádoucích látek z těla. Podle bylinkářů přispívá k udržení normální funkce dýchacích cest i trávicího ústrojí. Pomáhá pečovat o močový měchýř a ledviny. Povzbuzuje přirozenou obranyschopnost těla.

Jak udělat šípkový čaj, aby chutnal celé rodině

Šípkový čaj a vysoký tlak

V současné době zkoumají vědci schopnost šípkového čaje, respektive plodů šípků snižovat krevní tlak. A podle výsledků se zdá, že by mohl poměrně dobře fungovat. Mohou za to flavonoidy i vysoký obsah vitamínu C.

Jak správně připravit čaj ze sušených šípků

Chcete-li ze šípku dostat maximální sílu, budete potřebovat trochu času. Ideální způsob přípravy, který nás nepřipraví o vitamín C je totiž macerování šípků ve studené vodě přes noc. Večer si připravíme nádobu, roztlučeme šípky a zalijeme je studenou vodou. Necháme přes noc odležet. Ráno přecedíme a zahřejeme na příjemnou teplotu. Nevaříme, přišli bychom o vitamín C.

Pozor na drobné chloupky

Šípky jsou skvělé, ale uvnitř mají drobné chloupky, které mohou dráždit ke kašli, nebo pozlobit trávení. Výluh proto cedíme přes velice husté sítko, nebo čistý látkový kapesník.

Jak často pít šípkový čaj

V zimní sezóně se doporučuje pravidelně popíjet šípkový čaj. Děti ho milují, zvlášť pokud jim ho osladíte medem. Preventivně pro dodání vitamínů je skvělý hrníček denně. Pokud už nás nebo děti ohrožuje viróza, zvyšte dávku na tři hrníčky během dne.

Šípkový čaj z celých sušených šípků nebo z drcených kousků?

Na trhu bývá šípkový čaj dostupný v různých formách. Doporučujeme zakoupit celé šípky. Jen u těch si zkontrolujete, v jaké byly kondici, než se k vám dostaly. Můžete zkontrolovat barvu i tvrdost. Jak jsme uvedli výše, správně usušený šípek nelze jen tak rozmáčknout.

Jak udělat šípkový čaj, aby chutnal celé rodině

Šípkový čaj z čerstvých plodů

Na podzim si lahodný nápoj můžeme připravit z čerstvých plodů. Ty jednoduše přepůlíme a dál postupujeme podle receptu výše. Bohužel toto lze jen po velice omezenou dobu. Ve zbytku roku se musíme spolehnout na sušené šípky.

Nejlepší šípkový čaj?

Šípek se pro své účinky často přidává do různých čajových směsí. Chcete si vychutnat opravdu lahodný šípkový čaj. Přidejte k šípkům nakrájené jablko, nebo voňavé bylinky. Skvěle se hodí echinaceamátařebříčekšalvějmeduňkaostružiník. Před podáváním přidejte lžičku medu od lokálního včelaře.

Zimní tip


Zvlášť v chladné části roku pomáhají tělu bylinky, koření a potraviny se schopností prohřívání. Chcete-li zvýšit schopnost šípkového čaje prohřát organismus, přidejte do něj kousek skořice nebo dva kousky hřebíčku.

Víte, že bylinkáři používají šípkový čaj při průjmech?

Odvarem z šípků sice přijdeme o část vitamínů, šípkový čaj, ale podle bylinkářů získá jinou schopnost. Podle nich totiž uklidňuje střeva při průjmu. Šípky rozdrtíme, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po pěti minutách odstavíme a necháme další čtvrthodinku louhovat. Přecedíme přes plátýnko či sítko a popíjíme třikrát až čtyřikrát do vymizení příznaků. 

Jak udělat šípkový čaj, aby chutnal celé rodině

Šípkový čaj v těhotenství

V těhotenství by se šípkový čaj neměl používat, nebo jen ve velice omezeném množství. Podporuje totiž činnost močových cest a prokrvení sliznic. 

Recepty ze sušených šípků i čerstvých plodů

Na podzim jsou všude v přírodě vidět červené šípky, které lákají ke zpracování. Doporučujeme si z nich připravit pečený šípkový čaj, marmeládu podle receptu babičky Marušky nebo šípkové víno. Lahůdkou jsou i šípky naložené v medu. Základem pro šípkovou omáčku je šípkový protlak, který si můžeme připravit do zásoby.

Výborný je šípkový sirup, který lze připravit i ze sušených šípků. Je to zásobárna vitamínů, minerálů i antioxidantů na dlouhé období zimních viróz.

Alergie na šípkový čaj – nežádoucí účinky

Šípkový čaj je velice dobře přijímán dětmi i dospělými. Přesto je několik situací, kdy bychom s jeho užíváním měli být velice opatrní. Není vhodný při zduřelých sliznicích, silné bolesti v krku a onemocněních ledvin.