Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Babské rady na suchý kašel a osvědčené bylinky

Každý z nás to někdy zažil. Suchý kašel, který přijde znenadání a nejde zastavit. I když potrápit umí i přes den, noci v jeho doprovodu jsou doslova nekonečné.

Suchý vs. vlhký kašel

Suchý kašel neboli tzv. neproduktivní kašel může být první známkou přicházející virózy. Někdy je ale také následkem podrážděných sliznic, které trpí stékajícími hleny při rýmě. A jindy může být příznakem laryngitidy. Na druhé straně je další fáze, kterou je tzv. vlhký kašel, při kterém již člověk vykašlává hleny.

Jak se pozná suchý kašel?

Je to většinou dráždivé nutkání kašlat, při kterém se neuvolňuje žádný hlen. Nemocný tedy nemá, co vykašlávat. Zásadní je proto dostatečně pít tím zvlhčovat sliznice. Ideální jsou lehké bylinné čaje, které působí na dýchací cesty a při nachlazení. Pomohou uklidnit pacienta, jeho dýchací cesty a povzbudí obranyschopnost jeho organismu.

kašlající muž

Suchý kašel v noci, je to laryngitida?

Onemocnění, které trápí nejčastěji malé děti, přichází obvykle uprostřed noci a bezpečně je poznáte. Dítko se začne dusit suchým štěkavým kašlem. Co na štěkavý suchý kašel platí? Babské rady na suchý kašel praví, že nejlepší je otevřít dokořán okno, dítě vzít do náruče, zabalit do deky a posadit se s ním k oknu. Studený vzduch pomůže kašel uklidnit. Pokud je venku zrovna tropická noc, posaďte se s dítkem před lednici. 

Jak zastavit záchvat suchého kašle?

Není to snadné, zvlášť když přijde suchý kašel v noci. Základem je nočním záchvatům předcházet. Neležet v noci na zádech. Lepší je spánek na boku a mít více polštářů pod hlavou. Často pomáhá eukalyptus v aromalampě. Mezi oblíbené babské rady na kašel, patří cibule nakrájená na drobné kousky v misce vedle postele a pověšené vlhké prostěradlo (ručník) v místnosti. 

Bylinky na suchý kašel

Přes den je pak dobré popíjet bylinné čaje na suchý kašel. Mezi nejlepší bylinky na suchý kašel patří andělika, která podle bylinkářů pomáhá při urputných záchvatech kašle, divizna, která má tlumit křeče dýchacích cest, oregano a jarní bylinka na suchý kašel podběl. Bylinkáři při suchém kašli nedají dopustit na tymiánřepík. Čaj doporučujeme sladit medem, který pomáhá povzbudit imunitu a zároveň příjemně uklidňuje.

čaj na kašel s medem

Tymiánový sirup proti kašli     

Mnoho maminek a bylinkářů se shoduje, že je to nejlepší lék na suchý kašel. Jeho příprava je víc než prostá. Buď si ho uvaříte v létě z čerstvých bylinek, nebo v zimě ze sušeného tymiánu. Účinek je stejný. 

Posilující tymiánový med

Tady už musíte myslet trošku dopředu a připravit si tymiánový med v době, kdy je bylinka v plné síle. Do medu od včelaře naložte snítky bylinky a nechte minimálně týden uvolňovat účinné látky. Pak bylinku vyndejte a pro větší sílu postup zopakujte. Při kašli užívejte po lžičkách.

Recept na domácí tymiánový sirup proti kašli

Dvě hrsti čerstvého tymiánu (dvě lžíce sušeného) spařte půl litrem vroucí vody. Jakmile nebude vroucí, přidejte na kolečka nakrájený citrón s neošetřenou kůrou a nechte vychladnout. Necháme odstát přes noc a další den scedíme. Zahřejeme na asi 80 °C, přidáme půl kila cukru a svaříme na sirup. V čistých uzavřených sklenicích vydrží do další sezóny.

tymianový sirup
TIP: Při rýmě mažte mastičku pod nos. Pomůže uvolnit dýchací cesty.

Cibule s medem na suchý kašel

Kdybychom měli sestavit žebříček pro top babské rady na suchý kašel, cibulová šťáva s medem tam rozhodně bude na předních místech. Ale rozhodně doporučujeme tento snadný prostředek vyzkoušet. Stačí vzít jednu cibuli, oloupat, nakrájet na drobné kousky a smíchat s medem. Jakmile cibule pustí šťávu, užíváme po lžičkách. Nezapíjejte, cibulové silice s medem krásně uklidní rozdrážděné sliznice. 

TIP: Nemáte po ruce med? Nevadí, podobnou službu udělá i obyčejný cukr.

Zázračný prášek z oregana

Tento recept je velice netradiční, ale patří k rodinným tajemstvím, které se předávaly z matky na dceru. Vždy když bylo třeba uklidnit záchvatovitý kašel. Je tak jednoduchý, že se tomu ani nechce věřit. Prostě jen vezměte lžičku medu a trochu oregana, které utřete na prášek. Smíchejte a pomalu ze lžičky olizujte.

Tinktury na suchý kašel během dne

Co ale dělat, když dávivý kašel u dospělých nezná pracovní dobu? Pokud nemůžete zůstat doma a léčit se v teple a v klidu, vezměte si na pomoc bylinnou tinkturu. Stačí pár kapek do vody a máte okamžitého pomocníka. Výborná tinktura je z tymiánulékořicepodbělu. Vzduch v kanceláři pročistí eukalyptus.

Tinktury na suchý kašel během dne

Co ale dělat, když dávivý kašel u dospělých nezná pracovní dobu? Pokud nemůžete zůstat doma a léčit se v teple a v klidu, vezměte si na pomoc bylinnou tinkturu. Stačí pár kapek do vody a máte okamžitého pomocníka. Výborná tinktura je z tymiánulékořicepodbělu. Vzduch v kanceláři pročistí eukalyptus.

lékořicová tinktura

Léčíme celé tělo

To, že máme suchý kašel, znamená infekci celého dýchacího systému. Je důležité podpořit celý imunitní systém, aby si s virózou rychleji poradil. Skvělý je na to černý beztřapatka nachová, která je známá jako echinacea. Pomůže i dostatečný přísun vitamínů v té nejpřirozenější čerstvé podobě.

Co na suchý kašel u dětí? Babské rady sází na lékořici

Její obrovskou výhodou je příjemná chuť, kterou děti mohou znát ze sladkých pamlsků. Rychlý čaj připravíme ze lžičky nadrceného kořene lékořice a hrnku horké vody. Je to taková první pomoc. Účinnější odvar si žádá 10 minut varu. Čaj oslaďte medem.

Co na přetrvávající suchý kašel?

Pokud se vám nepovede kašel během několika málo dnů zkrotit, nebo se nepromění v produktivní kašel, je na čase navštívit lékaře. Až po jeho diagnóze a doporučeních, můžete léčbu doplnit dalšími bylinkami.

lékořicový kořen