Zásilkovna Z-Point nad 699 Kč zdarma

Jak na únavu? Vsaďte na pomoc bylinek

Cítit čas od času únavu je normální. Někdy je jí ale příliš a my se jí nemůžeme zbavit. Dobrou zprávou je, že příroda nám nabízí řešení ze své pokladnice.  

Není únava jako únava

Než začnete řešit, co na únavu a vyčerpání, zkuste zapátrat, z čeho vaše vyčerpání pramení. Je spíše jarní únava, nebo psychická únava z práce a stresu. Nejste náhodou těhotná, či naopak žena v přechodu?

Jak na únavu? Vsaďte na pomoc bylinek

Neměli jste příliš velkou fyzickou zátěž, nebo jste se právě zotavili z chřipky či covidu? A podle toho teprve začněte vybírat bylinky.

Náhlá únava a vyčerpání po dlouhém dni

Existují totiž univerzální bylinky, které pomohou téměř každé situaci. Jsou výborným krátkodobým řešením, kdy potřebujete tzv. nakopnout. Pokud tedy potřebujete rychlou vzpruhu, zkuste sáhnout po trošku exotických bylinkách. Na nárazovou únavu a vyčerpání jsou skvělé ginkgo bilobaženšen.

TIP: Bylinkáři přímo pro rychlou vzpruhu namíchali bylinnou směs Energie.

Jarní únava není klišé

Pro přelom zimy a jara je typické, že se cítíme unavení a tak trochu bez života. Může za to dlouhá zima s nedostatkem slunečných dnů, menší množství vitamínů v přirozené podobě a také vyčerpání ze zimních viróz. Není to žádná moderní choroba. Jarní únavou trpěli už naši předci.

Na jarní únavu pomáhá vyjít ven na čerstvý vzduch, doplnit vitamín D a nezapomínat na dostatek spánku. Z bylinek můžete sáhnout zkusit kozlíkmeduňku, nebo třezalku. Jsou to výborné bylinky, které podpoří relaxaci. Třapatka podpoří imunitu a kopřiva očistu těla po zimě. 

TIP: Kopřivový sirup a šťáva
Během zimy můžete tělo posilovat domácím kopřivovým sirupem, který připravíte ze 150 g sušených kopřiv, 2,5 litru vody, 3 citronů a 1 kg cukru. Jakmile se objeví mladé kopřivy, můžete ho nahradit za kopřivovou šťávu.

Jak na únavu po chřipce, covidu a virózách

Únava po antibiotikách, prodělaných virózách a nemocech je normální reakcí našeho těla, které spustilo své obranné mechanismy. Je proto klíčové dostatečně odpočívat, nešidit noční spánek a doplnit vitamíny. Se spánkem výborně pomáhají kapky z kozlíku lékařského, meduňka, chmel i výborná směs bylinek pro klidný spánek. Nespěchejte, dopřejte tělu čas na zotavenou a podpořte obranyschopnost směsí bylin na imunitu.

TIP: Lahodný čaj plný vitamínů
Šípky jsou obrovskou zásobárnou vitamínů a minerálů. Správně připravený čaj z šípků je pro tělo doslova vitamínovou bombou.jsou obrovskou zásobárnou vitamínů a minerálů. Správně připravený čaj z šípků je pro tělo doslova vitamínovou bombou.jsou obrovskou zásobárnou vitamínů a minerálů. Správně připravený čaj z šípků je pro tělo doslova vitamínovou bombou.

Únava v těhotenství 

Každé těhotenství je zcela jiné. Nejčastěji provází únava první trimestr těhotenství, kdy je ale těhotenství také nejkřehčí. Je proto potřeba velice dobře zvažovat, po jaké bylince žena sáhne. 

únava v těhotenství

Doporučujeme spíše podpořit dobrý spánek, který pomůže dočerpat chybějící energii. Výbornou bylinkou i pro nastávající maminky je pak meduňka

Jak na únavu v menopauze

Menopauza je jednou z fází životního cyklu každé ženy. I když je to zcela přirozená změna, může ji doprovázet mnoho nepříjemných příznaků. A jedním z nich je i obrovská únava v menopauze. Pomáhá změna životního stylu, lehká strava, pohyb venku a také některé bylinky.

Úlevu ženám přináší bylinky s přírodními fytoestrogeny, jako je třeba chmel . Zásadními ženskými bylinkami, které krotí rozbouřené hormony, které za únavou v menopauze stojí, jsou pak kontryhel, maliník a řebříček. Vzpruhu pak přináší ženšen

 

TIP: Otravné nadměrné pocení v menopauze
Některé ženy trpí v menopauze nadměrným pocením, které přichází zcela nečekaně. Bylinkáři na tyto potíže doporučují šalvěj.

Jak na psychické vyčerpání s pomocí bylin

Někdy si říkáte, jsem pořád unavená a nic mě nebaví? Možná za to může vaše psychika. Skvělým přírodním pomocníkem jsou bylinky na posílení psychiky. Pomohou nám vyrovnat se s únavou i emocionálními výkyvy. Uklidňující účinky má mateřídouškameduňkadobromysl. Skutečně kvalitní spánek pomůže navodit chmelkozlík. Provází-li únavu zažívací problémy, doporučujeme sáhnout po heřmánku

Uvolnění při každodenním stresu přináší ženšen a maralí kořen . Ten je považován za jeden z nejlepších adaptogenů dnešní doby.

 
ženšen na únavu

TIP: Emoční vyčerpání
Pokud je toho na vás už opravdu moc, provází vás vnitřní chvění a únava, můžete vyzkoušet přírodní antidepresivum našich babiček. Třezalka tečkovaná dokáže s naší psychikou doslova zázraky.

Fyzické vyčerpání

Ať už za sebou máte náročné dny v práci, fyzicky jste se vyšťavili při sportu, nebo jste maminka malých neposedných dětí na mateřské, tělo může říct už dost. Naštěstí bylinky umí pomoci i při svalové únavě. Rozmarýn a třezalka přispívají k uvolnění napjatých svalů, dubová kůra a andělika zase při počínajících svalových zánětech.

TIP: Relaxační koupel z anděliky a levandule
Po velké námaze si můžete připravit uvolňující koupel. Do napuštěné vany nalijte odvar z anděliky a květů levandule. Odvar připravte ze studené vody, do které vhodíte hrst květů levandule a lžíci anděliky. Přiveďte k varu a vařte asi čtvrt hodiny. Nechte mírně vychladnout. Přidáte-li rozmarýn, poleví napětí v namožených svalech.

Únava nohou

Až bolestivá únava nohou provází profese, u kterých se člověk zkrátka celý den nezastaví. Může to být únava chodidel, bolestivá lýtka, otoky i nepříjemné pocení. Uklidňující a uvolňující účinky má rozmarýn, tymián a heřmánek. Od nepříjemného pocení a pocitu unavených nohou pomůže dubová kůra i máta.

TIP: Tymiánové kouzelné recepty pro unavené nohy
První pomocí pro unavené nohy může být uvolňující lázeň pro nohy z odvaru z tymiánu. Důležité je bylinky krátce povařit a pak nechat asi hodinu louhovat. 

 

Osvědčeným pomocníkem je i domácí tymiánová mast, kterou můžeme unavené nohy namazat. Základem masti je kvalitní sušený tymián, domácí vyškvařené sádlo. To rozehřejeme a bylinky do něj vhodíme. Necháme stát do druhého dne. Opět zahřejeme a přecedíme. V lednici vydrží i několik měsíců.

Vyčerpání a unavená játra

Dopřejete si rádi těžší masitá jídla a k tomu hlt něčeho ostřejšího? Máte dny plné shonu a stresu? Možná, že i vaše játra cítí únavu. Jsou to totiž čističe našeho organismu od všech toxických látek, které do těla dostaneme. A jakmile jsou játra příliš zatížená, organismus zpomaluje a my cítíme únavu. Bylinkáři proto doporučují dopřát tělu očistou kůru pomocí ostropestřce mariánského

Neustálá únava a vyčerpanost

Pokud i přes všechnu snahu vaše únava nemizí, je na čase obrátit se na vašeho lékaře. Únava totiž může být signálem těla, že bojuje s nějakou nemocí. 

Jak na únavu? Vsaďte na pomoc bylinek